Κατασκευαστικός Τομέας
(Διευθυντής: Καθηγητής Μούρτζης Δημήτριος)
Γενικά: Ο Κατασκευαστικός Τομέας περιλαμβάνει τα εργαστήρια: Υπολογισμού και Σχεδιάσεως Στοιχείων Μηχανών, Δυναμικής και Θεωρίας Μηχανών, Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, Στοχαστικών Μηχανολογικών Συστημάτων και Αυτοματισμού και Μηχανουργικής Τεχνολογίας, τα οποία διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικό προσωπικό για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του Τμήματος.
Το προσωπικό του Τομέα αποτελείται από 8 μέλη ΔΕΠ τα οποία πλαισιώνονται από μέλη Ε.Τ.Ε.Π και Ε.ΔΙ.Π., ενώ παράλληλα ενισχύεται από ικανό αριθμό μεταπτυχιακών φοιτητών οι οποίοι εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή, καθώς και με ανάλογο αριθμό προπτυχιακών φοιτητών οι οποίοι εκπονούν την διπλωματική τους εργασία, κυρίως σε θέματα εφαρμογών, στo πλαίσιo των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τομέα.
Στο ερευνητικό πεδίο τα ενδιαφέροντα του Κατασκευαστικού Τομέα επικεντρώνονται σε πεδία υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος και τεχνολογίες αιχμής όπως: Ευελιξία και Σχεδιασμός Συστημάτων Παραγωγής, Στατιστικός Ποιοτικός Έλεγχος Παραγωγής, Προγραμματισμός και Έλεγχος Συστημάτων Παραγωγής, Σχεδιασμός Μηχανών, Συστημάτων και Προϊόντων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ρομποτική, Μηχανοτρονική, Γραφικά με Η/Υ, Τεχνολογία Laser στην Κατεργασίες Υλικών, Τεχνικές Ταχείας Προτυποποίησης, Εργαλειομηχανές και Έλεγχος Αξιοπιστίας, Τεχνικές Ανίχνευσης Βλαβών καθώς και θέματα Δυναμικής Συμπεριφοράς Μηχανολογικών Συστημάτων.
Στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων ο Τομέας συνεργάζεται με οργανισμούς του εξωτερικού, όπως Ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα και βιομηχανίες, μέσω Ευρωπαϊκών κυρίως ερευνητικών προγραμμάτων.
Τέλος ο Κατασκευαστικός Τομέας παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές των ανωτέρων ετών να εξειδικευθούν σε θέματα προηγμένης τεχνολογίας, όπως σχεδιασμού και κατασκευής με υπολογιστή (CAD-CAM) τα οποία περιλαμβάνουν τις περιοχές της ρομποτικής, και της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και εφαρμοσμένες περιοχές όπως ο σχεδιασμός και η κατασκευή τύπων διαμόρφωσης (καλουπιών).
Γνωστικό αντικείμενο: Θεωρία μηχανών και μηχανισμών, στοιχεία μηχανών, μηχανολογικός σχεδιασμός, θεωρία και τεχνικές σχεδιασμού με Η/Υ, ευφυή συστήματα στο σχεδιασμό και την παραγωγή, σχεδιασμός και προγραμματισμός συστημάτων παραγωγής, ταχεία προτυποποίηση (RapidPrototyping), μηχανουργική τεχνολογία, κατεργασίες υλικών, μηχανολογικές μετρήσεις, μετρολογία, συντήρηση, διάγνωση βλαβών και αξιοπιστία μηχανολογικών συστημάτων, τριβολογία, αυτόματος έλεγχος, μοντελοποίηση, αναγνώριση, βελτιστοποίηση, μηχανοτρονικά συστήματα, ρομποτική, βιομηχανικός αυτοματισμός, μηχανολογικές εφαρμογές της ασαφούς λογικής και των νευρωνικών δικτύων, στοχαστικά δυναμικά σήματα και συστήματα, ακουστική μηχανών-ηχορύπανση, συστήματα ιατρικής τεχνολογίας, συστήματα ανθρώπου-μηχανής.
Σκοπός: Ο Κατασκευαστικός Τομέας έχει σκοπό την εκπαίδευση και έρευνα στις επιστημονικές περιοχές: θεωρία μηχανών και μηχανισμών, στοιχεία μηχανών, μηχανολογικός σχεδιασμός, θεωρία και τεχνικές σχεδιασμού με ΗΥ, ευφυή συστήματα στο σχεδιασμό και την παραγωγή, σχεδιασμός και προγραμματισμός συστημάτων παραγωγής, ταχεία προτυποποίηση, μηχανουργική τεχνολογία, κατεργασίες υλικών με Η/Υ, μηχανολογικές μετρήσεις, μετρολογία, συντήρηση, διάγνωση βλαβών και αξιοπιστία μηχανολογικών συστημάτων, τριβολογία, αυτόματος έλεγχος, μοντελοποίηση, αναγνώριση, βελτιστοποίηση, μηχανοτρονικά συστήματα, ρομποτική, βιομηχανικός αυτοματισμός, μηχανολογικές εφαρμογές της ασαφούς λογικής και των νευρωνικών δικτύων, στοχαστικά δυναμικά σήματα και συστήματα, ακουστική μηχανών-ηχορύπανση, συστήματα ιατρικής τεχνολογίας, συστήματα ανθρώπου-μηχανής.
Στον Τομέα είναι ενταγμένα τα εργαστήρια:
Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού
e-mail: mourtzis@lms.mech.upatras.gr
Τηλ. 2610 – 910160
Διευθυντής: Καθηγητής Δημήτριος Μούρτζης
Μέλη: Παναγιώτης Σταυρόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής)
Το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού καλύπτει την διδασκαλία Μεθόδων Παραγωγής και Διεργασιών οι οποίες εφαρμόζονται σε συστήματα παραγωγής, κατεργασίας μετάλλων, καθώς και μεθόδων Προγραμματισμού και Ελέγχου Παραγωγικών Διαδικασιών με την ευρύτερη έννοια. Το εργαστήριο καλύπτει επίσης την διδασκαλία αντικείμένων, όπως τα Συστήματα Αυτομάτου Έλέγχου (ΣΑΕ), τη Ρομποτική και τους προγραμματιζόμενους Βιομηχανικούς Ελεγκτές, (PLCs).
Στο ερευνητικό πεδίο τα ενδιαφέροντα του Εργαστηρίου επικεντρώνονται σε πεδία υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος και τεχνολογίες αιχμής όπως, Ευελιξία και Σχεδιασμός Συστημάτων Παραγωγής, Στατιστικός Ποιοτικός Έλεγχος Παραγωγής, Προγραμματισμός και Έλέγχος Συστημάτων Παραγωγής, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία Laser στην Κατεργασία Υλικών, Τεχνικές Ταχείας Πρωτοτυποποίησης, Εργαλειομηχανές Ρομποτική και Έλεγχος Αξιοπιστίας. Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου εξελίσσεται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών και Ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία αποτελούν και την ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης του Εργαστηρίου. Αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου είναι αριθμός δημοσιεύσεων σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, η εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών σε επιστημονικές περιοχές αιχμής, καθώς και η έκδοση επιστημονικών συγγραμμάτων από διεθνείς και Ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.
Εργαστήριο Υπολογισμού και Σχεδιάσεως Στοιχείων Μηχανών
Κτίριο Βαρέων Μηχανολόγων
Τηλ: +30 2610 997 195, +30 2610 969 457
Fax: +30 2610 997 194
Ιστότοπος Εργαστηρίου: http://mdl.mech.upatras.gr
Διευθυντής: Καθηγητής Παντελής Νικολακόπουλος
Μέλη: Άγγελος Φιλιππάτος (Επίκουρος Καθηγητής)
Το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών (ΕΣΜ) έχει ως ερευνητικό αντικείμενο την ανάπτυξη θεωρητικών, πειραματικών και υπολογιστικών μεθόδων που σχετίζονται με την ανάλυση και το σχεδιασμό μηχανών, κατασκευών, και βιοατρικών διατάξεων και προϊόντων. Δραστηριοποιείται στις εξής επιστημονικές περιοχές:
- Μηχανολογικός σχεδιασμός
- Θεωρία σχεδιασμού
- Προβλεπτικός σχεδιασμός
- Σχεδιασμός με περιθώριο αστοχίας
- Τεχνητή και υπολογιστική νοημοσύνη και εφαρμογές αυτών
- Δυναμική μηχανών και μηχανισμών
- Δυναμική περιστρεφομένων μηχανών
- Ταλαντώσεις μηχανικών συστημάτων
- Ευστάθεια μηχανικών συστημάτων
- Τριβολογία και λίπανση,
- Εφαρμογές της υπολογιστικής τεχνολογίας στο σχεδιασμό
- Νανοτεχνολογία και εφαρμογές αυτής, κλπ.
Εμπλέκεται σε ευρύ φάσμα εργαστηριακών, θεωρητικών και υπολογιστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών που αφορούν τις προηγούμενες επιστημονικές περιοχές. Συμμετέχει ενεργά σε μία σειρά από ερευνητικά δίκτυα και ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του σχεδιασμού όπως είναι το διεθνές δίκτυο Εργαστηρίων ΝΕΤ (Network on Neutron Techniques Standardization for structural integrity), το δίκτυο Εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Πατρών PROCEN (Product Concurrent Engineering), καθώς επίσης και στο τοπικό δίκτυο Εργαστηρίων του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών CMG (Composite Materials Group). Το ΕΣΜ συμμετέχει επίσης σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας. Εκτός από τα τακτικά μέλη ΔΕΠ, στο ΕΣΜ δραστηριοποιούνται έξι μεταπτυχιακοί φοιτητές που εκπονούν βασική έρευνα και δύο μεταδιδακτορικοί ερευνητές.
Διδασκαλία
- Μηχανολογικές Μετρήσεις
- Στοιχεία Μηχανών Ι
- Στοιχεία Μηχανών ΙΙ
- Ταλαντώσεις Μηχανολογικών Συστημάτων
- Τεχνολογία Αεροπορικών Κατασκευών
- Ειδικές Μέθοδοι Πεπερασμένων Στοιχείων
- Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
- Σχεδιασμός Μηχανολογικών Συστημάτων
- Γραφικές Μέθοδοι Σχεδιασμού με Η/Υ
- Τριβολογία στο Σχεδιασμό Μηχανών
- Μηχανές Διακίνησης Υλικών
- Δυναμική Αξόνων-Εδράνων (μεταπτυχιακό)
Έρευνα
- Αστοχίες συνθέτων υλικών. Αφορά την πρόβλεψη των ιδιοτήτων, της μεταφοράς φορτίων, τη διεπιφανειακή διάρρηξη και την οριακή φόρτιση των ενισχυμένων με εγκλείσματα υλικών.
- Προσέγγιση συμπεριφοράς ελαστομερών υλικών. Η υπερελαστική και ιξωδοελαστική συμπεριφορά των ελαστομερών υλικών καταστρώνεται με κατάλληλες τανυστικές διατυπώσεις και ενεργειακές νόρμες που επαληθεύονται πειραματικά.
- Πρόβλεψη παραμενουσών τάσεων στις συγκολλητές συνδέσεις. Προσομοιώνεται η διαδικασία της συγκόλησηςπροτυποποιώντας τις διαδοχικές μεταβολές της θερμοκρασίας και αλλαγές φάσεων των υλικών, τις μεταβολές ιδιοτήτων και την κρυσταλοποίηση με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων.
- Μηχανική επαφής σωμάτων. Καταστρώνονται συνοριακές διατυπώσεις δύο διαστάσεων οι οποίες προσεγγίζουν τις συνθήκες επαφής, διολίσθησης, πρόσφυσης και τριβής όταν αναπτύσσονται μηχανικά ή θερμικά φορτία. Η θερμική επαφή προσεγγίζεται με όρους της πίεσης που αναπτύσσεται στην επαφή
- Μη γραμμική θραυστομηχανική. Μελετώνται τα χαρακτηριστικά της θραύσης και η διάδοση των ρωγμών σε ανομοιογενή σώματα που υποβάλλονται σε κρουστικά ή μεταβατικά θερμομηχανικά φορτία που προκαλούν κλείσιμο της ρωγμής.
- Μη γραμμική δυναμική των κατασκευών. Προσεγγίζονται η δυναμική απόκριση και ευστάθεια κατασκευών και μηχανών που έχουν αστοχίες μεταβλητές με το χρόνο ή φέρουν μη γραμμικούς αποσβεστήρες ταλαντώσεων.
- Υπολογιστική ανάλυση νανοδομών και αστοχιών αυτών. Καταστρώνονται υπολογιστικές προσομοιώσεις των ιδιοτήτων, μεταφοράς φορτίων, ταλαντώσεων και αστοχιών νανοσωλήνων, νιφάδων γρασφενίου και νανοδομημένων υλικών που περιέχουν αυτά τα νανοσωματίδια.
- Τριβολογικός σχεδιασμός μίκρο/μάκρο εδράνων ολίσθησης με τεχνητή τραχύτητα, και βελτιστοποίηση. Επιλύονται είτε η εξίσωση Reynolds είτε οι εξισώσεις Navier Stokes, εφαρμόζονται μέθοδοι βελτιστοποίησης πολλών μεταβλητών για την τριβολογική βελτιστοποίηση.
- Τριβολογικός σχεδιασμός με νανο-μαγνητορεολογικά ρευστά. Προσδιορίζονται τα τριβολογικά χαρακτηριστικά εδράνων νάνο διαστάσεων, με την χρήση της Μοριακής Δυναμικής. Επιλύονται οι Navier-Stokes για την περίπτωση της Μαγνητορεολογικής λίπανσης.
- Σχεδιασμός υδρο-μαγνητικών εδράνων ολίσθησης. Επιλύεται το σύστημα των εξισώσεων του μαγνητικού πεδίου και του υδροδυναμικού πεδίου του εδράνου σε σύζευξη για τον προσδιορισμό της υβριδικής συμπεριφοράς του.
- Μεθοδολογίες σχεδιασμού. Αναπτύσσονται νέες μέθοδοι που βασίζονται σε τεχνικές της Τεχνητής και Υπολογιστικής Νοημοσύνης για τον χειρισμό της σχεδιαστικής ασάφειας, την ανάπτυξη σχεδιασμών βάσει προηγούμενων σχεδιαστικών περιπτώσεων και την βελτιστοποίηση σχεδιαστικών λύσεων με χρήση εξελικτικών αλγορίθμων.
- Δυναμική Μηχανών και Δυναμική Περιστρεφομένων Μηχανών: Μελετώνται τα δυναμικά φαινόμενα που εμφανίζονται κατά τη λειτουργία των μηχανών. Αναπτύσσονται μέθοδοι ανάλυσης, πρόγνωσης και διάγνωσης βλαβών.
- Ενεργά Μαγνητικά Έδρανα Ολίσθησης: Γίνεται σχεδιασμός ΕΜΕΟ και μελετώνται τα νεα φαινόμενα που παρουσιάζονται στη δυναμική συμπεριφορά των μηχανών.
- Φυλλωτά Έδρανα Αέρος (Air foil bearings): Μελετώνται οι επιδόσεις φυλλωτών εδράνων με διαφορετικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά (μήκος κύματος, πάχος, ακτινική χάρη κλπ).
- Ευφυή Υλικά, Ευφυείς Μηχανές και Κατασκευές: Μελετάται η χρήση παρόμοιων υλικών σε μηχανές ή κατασκευές, προσδίδοντας επιπρόσθετες δυνατότητες ενεργού ελέγχου της λειτουργίας τους.
- Σχεδιασμός βιοϊατρικών διατάξεων. Σχεδιάζονται και αναπτύσσονται βιοϊατρικές διατάξεις σε μορφή ερευνητικού και βιομηχανικού πρωτοτύπου οι οποίες συνοδεύονται από κλινική εφαρμογή.
- Παρακολούθηση δομικής ακεραιότητας κατασκευών. Πραγματοποιείται μέσω θερμομηχανικής ανάλυσης. Έχει αναπτυχθεί αριθμητικά και πειραμτικά εργαλείο υπολογισμού του θερμοδυναμικού συντελεστή απόσβεσης κατασκευής.
Εξοπλισμός
- Εκπαιδευτικός εργαστηριακός εξοπλισμός σχετικός με τις μηχανολογικές μετρήσεις και τη λειτουργία των στοιχείων μηχανών.
- Σύγχρονη τράπεζα ταλαντώσεων.
- Εξοπλισμός μέτρησης και ανάλυσης ταλαντώσεων (αισθητήρες απόστασης, ταχύτητας, επιτάχυνσης κλπ).
- A/D converters (National Instruments).
- Προσωπικοί και φορητοί υπολογιστές με εξοπλισμό εκτύπωσης, σάρωσης, λήψης, προβολής, κλπ.
- Υπολογιστής ισχύος, τύπου HEWLLET-PACKARD Blade System.
- Λογισμικό σχεδιάσεων, σχεδιασμού και γραφικών (AutoCAD, CATIA).
- Λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων και συνοριακών στοιχείων.
- Λογισμικό ανάλυσης και επεξεργασίας σημάτων (LabView).
- Ιξωδόμετρα.
- Τραχύμετρα
- Μηχανή Μέτρησης Τρισδιάστατων Συντεταγμένων (CMM)
Εργαστήριο Δυναμικής Μηχανών
URL: http://robotics.upatras.gr/
e-mail: robotics@upatras.gr
Τηλ. 2610997268, 2610969491
Διευθυντής: Καθηγητής Γιώργος Νικολακόπουλος
Μέλη: Παναγιώτης Κουστουμπάρδης (ΕΔΙΠ)
Το Εργαστήριο Δυναμικής και Θεωρίας των Μηχανών καλύπτει τη διδασκαλία της βασικής Θεωρίας Μηχανών και Μηχανισμών καθώς και θέματα σχετικά με την Δυναμική Ανάλυση Οχημάτων. Η ερευνητική του δραστηριότητα επεκτείνεται σε θέματα τα οποία αφορούν στην Μελέτη και τον Σχεδιασμό Οχημάτων, την Ελαστοδυναμική Συμπεριφορά Μηχανισμών καθώς και θέματα Ευστάθειας Μηχανικών Συστημάτων. Τέλος θέμα ιδιαίτερου ερευνητικού ενδιαφέροντος αποτελεί το αντικείμενο της Θεωρίας του Χάους (chaostheory) με εφαρμογή τόσο στα Μηχανολογικά Συστήματα όσο και στα Συστήματα Παραγωγής. Σημαντικό μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων οι οποίες αναφέρθηκαν εξελίσσεται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών και Ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία αποτελούν και ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης του εργαστηρίου. Αποτέλεσμα της Ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου είναι μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και η εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών σε επιστημονικές περιοχές αιχμής.
Εργαστήριο Στοχαστικών Μηχανολογικών Συστημάτων και Αυτοματισμού
URL: www.smsa.upatras.gr
E-mail: fassois@mech.upatras.gr
Τηλ. 2610 969 492/495
Διευθυντής: Καθηγητής Σπήλιος Φασόης
Μέλη: Σακελλαρίου Ιωάννης (Αναπληρωτής Καθηγητής)
Το Εργαστήριο Στοχαστικών Μηχανολογικών Συστημάτων και Αυτοματισμού καλύπτει τα ακόλουθα αντικείμενα: Στοχαστική μοντελοποίηση και εκτίμηση-αναγνώριση μηχανολογικών σημάτων και συστημάτων, ανάλυση και βελτιστοποίηση μηχανολογικών συστημάτων, πρόβλεψη μηχανολογικών σημάτων, αυτόματη διάγνωση και πρόγνωση βλαβών, αυτόματος και ευφυής έλεγχος, ευφυή και αυτοπροσαρμοζόμενα συστήματα, μέτρηση και επεξεργασία στοχαστικών σημάτων-βιομηχανική πληροφορική.
Το έργο του Εργαστηρίου επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα στοχαστικών μηχανολογικών σημάτων και συστημάτων τα οποία από πλευράς φυσικής υποστάσεως, συμπεριλαμβάνουν στοχαστικές ταλαντώσεις, πειραματική μορφική ανάλυση μηχανολογικών κατασκευών, επεξεργασία στοχαστικών ταλαντώσεων, παρακολούθηση της υγείας κατασκευών (structuralhealthmonitoring), ακουστικά σήματα και συστήματα, ηλεκτρομηχανικά και υδραυλικά συστήματα, συστήματα οχημάτων επιφανείας, συστήματα αεροσκαφών, συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων, βιομηχανικά διαγνωστικά συστήματα, ευφυείς κατασκευές, ενεργειακά συστήματα, βιοιατρικά σήματα και συστήματα.
Τομέας Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών και Εμβιομηχανικής
(Διευθυντής: Αναπληρωτής Καθηγητής Λούτας Θεόδωρος)
Γενικά: Στον Τομέα ανήκουν 10 μέλη ΔΕΠ που πλαισιώνονται από μέλη Ε.Τ.Ε.Π, μεταπτυχιακούς φοιτητές που εκπονούν διδακτορική διατριβή και αριθμό προπτυχιακών φοιτητών που εκπονούν διπλωματικές εργασίες. Μικρό μέρος της χρηματοδότησης του Τομέα προέρχεται από τις δημόσιες επενδύσεις ενώ το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από κοινοτικά προγράμματα που παρέχουν στα Εργαστήρια του Τομέα τη δυνατότητα ερευνητικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας με αντίστοιχα Πανεπιστήμια, βιομηχανίες και Ερευνητικά Κέντρα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Τομέα έχουν γίνει γνωστές σε παγκόσμια κλίμακα με δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας, με τη συγγραφή επιστημονικών βιβλίων από μέλη του τομέα και την έκδοση τους από ξένους εκδοτικούς οίκους, με τη διοργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και με την συμμετοχή των εργαστηρίων σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος ο Τομέας έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει πλήρες πρόγραμμα εξειδίκευσης στην επιστημονική περιοχή των προηγμένων υλικών και του μη – καταστροφικού ελέγχου υλικών και κατασκευών. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στα δύο τελευταία έτη σπουδών με τη μορφή, μαθημάτων επιλογής και αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα στον τομέα αυτό της τεχνολογίας.
Γνωστικό αντικείμενο: Μηχανική του απαραμόρφωτου και παραμορφωσίμου σώματος (στατική και δυναμική ανάλυση), θεωρία ελαστικότητας, μηχανική συμπεριφορά υλικών, ανάλυση αστοχιών, θραυστομηχανική, επιστήμη και τεχνολογία και αντοχή υλικών, σύνθετα και λοιπά προηγμένα υλικά (ιδιότητες, φυσική και μηχανική συμπεριφορά, σχεδιασμός και τεχνολογίες παραγωγής), ανάλυση ελαφρών και αεροπορικών κατασκευών, ανάλυση τάσεων και μηχανική συμπεριφορά κατασκευών, εμβιομηχανική, βιοϊατρική τεχνολογία (βιοϋλικά, τεχνητά όργανα, βιορρεολογία κλπ.), αναλυτικές και αριθμητικές μεθοδολογίες υπολογισμού κατασκευών, υπολογιστική μηχανή, πειραματικές μεθοδολογίες, καταστροφικές και μη δοκιμές και έλεγχοι υλικών και κατασκευών, αεροδιαστημικά υλικά και κατασκευές, παρακολούθηση καλής λειτουργίας (structuralhealthmonitoring), δυναμική ανάλυση κατασκευών, σχεδιασμός, ανάλυση και βελτιστοποίηση κατασκευών από σύνθετα υλικά.
Σκοπός: Ο Τομέας Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών και Εμβιομηχανικής έχει σκοπό την εκπαίδευση και έρευνα στις επιστημονικές περιοχές: Μηχανική του απαραμόρφωτου και παραμορφώσιμου σώματος (στατική και δυναμική ανάλυση), αναλυτική και αριθμητική ανάλυση κατασκευών και αεροπορικών δομών, φυσική και μηχανική συμπεριφορά υλικών, ανάλυση αστοχιών, θραυστομηχανική και δομική ακεραιότητα κατασκευών, επιστήμη, τεχνολογία και αντοχή υλικών σε συνθήκες λειτουργίας, σύνθετα και προηγμένα υλικά (ιδιότητες, φυσική και μηχανική συμπεριφορά υλικών, σχεδιασμός, τεχνολογίες παραγωγής και η προσομοίωσή τους), ανάλυση τάσεων και μηχανική συμπεριφορά κατασκευών, τεχνολογίες επισκευής και συντήρησης δομικών μερών κατασκευών, εμβιομηχανική, βιοϊατρική τεχνολογία (βιοϋλικά, τεχνητά όργανα, βιορρεολογία κλπ), αναλυτικές και αριθμητικές μεθοδολογίες, υπολογιστική μηχανική, πειραματικές μεθοδολογίες, καταστροφικές και μη δοκιμές και έλεγχοι, αεροδιαστημικά υλικά και κατασκευές παρακολούθησης καλής λειτουργίας (structuralhealthmonitoring), δυναμική ανάλυση κατασκευών, σχεδιασμού, ανάλυση και βελτιστοποίηση κατασκευών από σύνθετα υλικά.
Άλλα μέλη ΔΕΠ Τομέα:
E-mail ειδικά για τους φοιτητές : mead0000@upnet.gr
URL Μαθημάτων : eclass.upatras.gr/courses/MECH1138/, eclass.upatras.gr/courses/MECH1139/,
eclass.upatras.gr/courses/MECH1150/, eclass.upatras.gr/courses/MECH1151/)
Διδάσκει στα προπτυχιακά μαθήματα Ειδικά Θέματα Η/Υ και Μηχανική με Προηγμένους Η/Υ και στα μεταπτυχιακά μαθήματα Προηγμένο Προγραμματισμό Η/Υ και Υπολογιστική Μηχανική – Παράλληλα Υπολογιστικά Συστήματα. Η Ερευνητική του δραστηριότητα και τα Ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στην περιοχή της Υπολογιστικής Μηχανικής γενικά, στην χρήση υπολογιστών για Ανάλυση Κατασκευών με Πεπερασμένα Στοιχεία και στην χρήση Προηγμένων Υπολογιστικών Συστημάτων και Υπολογιστικών Μεθόδων στην Εφαρμοσμένη Μηχανική.
Στον Τομέα είναι ενταγμένα τα εργαστήρια:
Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
E-mail: deligian@mech.upatras.gr
Τηλ. 2610 969460
Διευθύντρια: Καθηγήτρια Δέσποινα Δεληγιάννη
Μέλη:
Το Εργαστήριο Εμβιομηχανικής & Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ασχολείται με τη Μηχανική της εμβίου ύλης. Η περιοχή αυτή απαιτεί συνδυασμένες γνώσεις μηχανικής, ιατρικής, φυσικής και χημείας και ασχολείται με την μελέτη της μηχανικής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και της δυνατότητας αντικατάστασης μελών και οργάνων του σώματος με κατάλληλα βιοσυμβατά μοσχεύματα.
Άλλα μέλη ΔΕΠ Τομέα:
Δημήτριος Ζώης (Λέκτορας)
Τηλ. 2610 969415, 2610 997219,
URL: www.mech.upatras.gr/~dzois, E‐mail: dzois@upatras.gr
E‐mail ειδικά για τους φοιτητές: mead0000@upnet.gr,
URL Μαθημάτων: eclass.upatras.gr/courses/MECH1138/, eclass.upatras.gr/courses/MECH1139/, eclass.upatras.gr/courses/MECH1150/, eclass.upatras.gr/courses/MECH1151/
Διδάσκει στα προπτυχιακά μαθήματα Ειδικά Θέματα Η/Υ και Μηχανική με Προηγμένους Η/Υ και στα μεταπτυχιακά μαθήματα Προηγμένο Προγραμματισμό Η/Υ και Υπολογιστική Μηχανική ‐ Παράλληλα Υπολογιστικά Συστήματα. Η Ερευνητική του δραστηριότητα και τα Ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στην περιοχή της Υπολογιστικής
Μηχανικής γενικά, στην χρήση υπολογιστών για Ανάλυση Κατασκευών με Πεπερασμένα Στοιχεία και στην χρήση Προηγμένων Υπολογιστικών Συστημάτων και Υπολογιστικών Μεθόδων στην Εφαρμοσμένη Μηχανική.
Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων
URL: www.mech.upatras.gr/~aml/
Τηλ. 2610 997233/7172
Διευθυντής: Καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος
Μέλη: Δημοσθένης Πολύζος (Καθηγητής), Δημήτριος Σαραβάνος (Καθηγητής), Θεόδωρος Φιλιππίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής), Θεόδωρος Λούτας (Επίκουρος Καθηγητής)
Το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων καλύπτει τη διδασκαλία των βασικών μαθημάτων Μηχανικής (Στατική, Δυναμική και Ταλαντώσεις) των Πεπερασμένων Στοιχείων και προσφέρει ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων με αντικείμενο τη μηχανική των συνθέτων υλικών, τον πειραματικό χαρακτρισμό της συμπεριφοράς των Συνθέτων Υλικών και το Σχεδιασμό κατασκευών από ΣΥ και το Μη – Καταστροφικό έλεγχο υλικών και κατασκευών, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης που προσφέρεται από το Τομέα Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών και Εμβιομηχανικής.
Η Ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου καλύπτει τις επιστημονικές περιοχές της Υπολογιστικής Μηχανικής (Πεπερασμένα και συνοριακά στοιχεία, τασική ανάλυση, μεταβατικά φαινόμενα κρούσεων υψηλής και χαμηλής ταχύτητας), των Συνθέτων Υλικών (Μηχανική Συμπεριφορά, Σχεδιασμός ανάλυση και βελτιστοποίηση κατασκευών από Σύνθετα Υλικά, ανάπτυξη και εξέλιξη της βλάβης σε υλικά και κατασκευές, κόπωση, απόσβεση και δυναμική συμπεριφορά κατασκευών από ΣΥ, ευφυή υλικά και κατασκευές) και των Μη – Καταστροφικών ελέγχων και της παρακολούθησης καλής λειτουργίας υλικών και κατασκευών (Ταλαντώσεις, Υπέρηχοι, Ακουστική Εκπομπή, Ακουστο-υπέρηχοι, θερμοκάμερα).
Η διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνητική και καινοτόμος δραστηριότητα του Εργαστηρίου εξασφαλίζει τη συμμετοχή του σε ανταγωνιστικά, ερευνητικά έργα (κυρίως της ΕΕ) και αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης της ερευνητικής του λειτουργίας.
Τα μέλη του Εργαστηρίου δημοσιεύουν ετησίως σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά Περιοδικά και συμμετέχουν και οργανώνουν διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Στο εργαστήριο εκπονούνται διδακτορικές διατριβές σε αντικείμενα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας που εμπίπτουν στο γνωστικό πεδίο του εργαστηρίου. Πολλές από τις διδακτορικές διατριβές έχουν επιστημονική συνάφεια με ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου και χρηματοδοτούνται από αυτά.
Εργαστήριο Τεχνολογίας και Αντοχής Υλικών
URL: ltsm.mead.upatras.gr
e-mail: pantelak@mech.upatras.gr
Τηλ. 2610 969498
Διευθυντής: Καθηγητής Λαμπέας Γεώργιος
Μέλη: Τσερπές Κωνσταντίνος (Καθηγητής), Χαράλαμπος Αποστολόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής), Πολατίδης Ευθύμιος (Επίκουρος Καθηγητής), Καρβέλης Στέφανος (ΕΤΕΠ)
Το Εργαστήριο Τεχνολογίας και Αντοχής των Υλικών ιδρύθηκε το έτος 1974 και καλύπτει τις επιστημονικές περιοχές της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών, της Αντοχής των Υλικών, της Ανάλυσης Ελαφρών και Αεροπορικών Κατασκευών και της Θραυστομηχανικής. Στο πλαίσιο αυτό έχει την ευθύνη της διδασκαλίας των μαθημάτων κορμού του Τμήματος, “Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υλικών Ι & ΙΙ”, “Αντοχή των Υλικών Ι & ΙΙ”, “Ανάλυση Αεροπορικών Κατασκευών Ι & ΙΙ”, “Ελαφρές Κατασκευές” καθώς επίσης και των εργαστηριακών ασκήσεων των φοιτητών στις παραπάνω γνωστικές περιοχές. Επίσης το Εργαστήριο προσφέρει μια σειρά μαθημάτων επιλογής όπως π.χ. “Θραυστομηχανική”, “Μηχανική Συμπεριφορά Υλικών”, “Τεχνολογία Πολυμερών και Συνθέτων Υλικών” κλπ.. Παράλληλα στο Εργαστήριο ολοκληρώνεται κάθε χρόνο ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστικών και διπλωματικών εργασιών σε θέματα των επιστημονικών περιοχών που καλύπτει το Εργαστήριο, ενώ επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος, υλοποιείται ένας σημαντικός αριθμός διδακτορικών διατριβών. Η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου επικεντρώνεται στη θεωρητική (αναλυτική και αριθμητική) ανάλυση τάσεων, στον υπολογισμό και έλεγχο της αντοχής και της δομικής ακεραιότητας δομικών μερών και κατασκευών, στη μελέτη της μηχανικής συμπεριφοράς μεταλλικών και συνθέτων υλικών που καταπονούνται σε ψευδοστατικές ή δυναμικές καταπονήσεις τόσο σε εργαστηριακές συνθήκες όσο και σε συνθήκες λειτουργίας των κατασκευών, στον προσδιορισμό των τεχνολογικών ιδιοτήτων και της καταλληλότητας των υλικών, στην ανάλυση φαινομένων θραύσης και διάδοσης ρωγμών, στη θερμομηχανική ανάλυση για την εξομοίωση κατασκευαστικών τεχνικών (συγκολλήσεις, διαμορφώσεις με laser, κλπ.), στις τεχνολογίες επισκευών και συντήρησης δομικών μερών κατασκευών, καθώς και, στην αξιολόγηση της επίδρασής τους στη δομική ακεραιότητα.
Τομέας Ενέργειας Αεροναυτικής και Περιβάλλοντος
(Διευθυντής: Καθηγήτρια Μιχαλακάκου Παναγιώτα)
Γενικά: Ο Τομέας καλύπτει επιστημονικές περιοχές σχετικές με την Ενέργεια, το Περιβάλλον, και την Αεροναυτική. Περιλαμβάνει τα Εργαστήρια Μηχανικής των Ρευστών και Εφαρμογών Αυτής, Τεχνικής Θερμοδυναμικής και Εφαρμογών Στατιστικής Μηχανικής, Θερμοκινητήρων, Πυρηνικής Τεχνολογίας, Μηχανολογίας, καθώς και του Αεροδυναμικού Σχεδιασμού Αεροχημάτων. Τα εργαστήρια διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Παράλληλα ειδικές εργαστηριακές μονάδες χρησιμοποιούνται για την επιστημονική έρευνα, την οποία εκτελούν μέλη ΔΕΠ του τομέα με τη δημιουργική συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Η υπάρχουσα υποδομή των εργαστηρίων απαιτεί συνεχή εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στο αδιάκοπα εξελισσόμενο διεθνές τεχνολογικό περιβάλλον. Σύγχρονες μετρητικές συσκευές Laser και άλλες τεχνικές, αεροσήραγγες και μονάδες δοκιμών ροϊκών και θερμικών φαινομένων καθώς και σταθμοί Η/Υ αποτελούν κύρια συστατικά του εξοπλισμού.
Τα 7 μέλη ΔΕΠ υποστηριζόμενα από Τεχνικό προσωπικό και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τομέα, διδάσκουν μαθήματα σε όλα τα εξάμηνα του Προγράμματος Σπουδών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα τελευταία τρία έτη σπουδών σε επί μέρους τομείς όπως: Μηχανική Ρευστών και Θερμοδυναμική, Παραγωγή και Εκμετάλλευση Ενέργειας, Θερμικές και Υδραυλικές Στροβιλομηχανές, Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας, Τεχνολογία και Προστασία Περιβάλλοντος, Αεροδυναμική, Αεροακουστική και Θόρυβος Αεροχημάτων, Πυρηνική Τεχνολογία, Θέρμανση και Κλιματισμός, Ρευστοδυναμικές Μηχανές και Πολυφασικές Ροές.
Στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων ο Τομέας συνεργάζεται με οργανισμούς του εσωτερικού, όπως είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας, ο Δήμος Πατρέων, το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ), ο Εθνικός Οργανισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΕΟΜΜΕΧ) το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), καθώς και με την ελληνική βιομηχανία. Υπάρχει επίσης, συνεργασία με το εξωτερικό, όπως είναι Ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα και βιομηχανίες, μέσω Ευρωπαϊκών κυρίως ερευνητικών προγραμμάτων.
Σκοπός και Γνωστικό αντικείμενο: Ο Τομέας Ενέργειας, Αεροναυτικής και Περιβάλλοντος έχει σκοπό την εκπαίδευση και έρευνα σχετικά με την μελέτη, σχεδιασμό, αξιολόγηση, εφαρμογή και λειτουργία (ι) συστημάτων παραγωγής και μετατροπής ενέργειας από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές, (ιι) συστημάτων πτήσης, και (ιιι) τεχνολογιών ελέγχου και διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Ενδεικτικές επιστημονικές περιοχές του Τομέα περιλαμβάνουν: θερμοδυναμική, μηχανική των ρευστών, ρευστοδυναμικές μηχανές, καύση, μεταφορά θερμότητας, ενέργειας και μάζας, συστήματα παραγωγής, μετατροπής και διάθεσης ενέργειας, αεροδυναμική, μηχανική πτήσης, υπολογιστική ρευστοθερμοδυναμική, αεροακουστική, θόρυβος αεροχημάτων, τεχνολογίες συστημάτων πρόωσης, τεχνολογίες σχεδιασμού επίγειων αεροπορικών και διαστημικών οχημάτων, πυρηνική τεχνολογία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τεχνολογία φυσικού αερίου, πολυφασικές ροές, τεχνολογίες περιβάλλοντος.
Άλλα μέλη ΔΕΠ Τομέα:
Πηνελόπη Μενούνου (Επίκουρη Καθηγήτρια)
e-mail: menounou@mech.upatras.gr
Τηλ. 2610 969463
Διδασκαλία και έρευνα στην περιοχή της αεροακουστικής.
Παπαδόπουλος Πολύκαρπος (Αναπλ. Καθηγητής)
e-mail: p.papadopoulos@des.upatras.gr
Τηλ.2610 997564
Τηλέφωνο: (2610) 969201
Email: vouros@upatras.gr
Στον Τομέα είναι ενταγμένα τα εργαστήρια:
Εργαστήριο Αεροδυναμικού Σχεδιασμού Αεροχημάτων
Τηλ. 2610 969407
Διευθυντής: Καθηγητής Ιωάννης Καλλιντέρης
Διδασκαλία: μαθήματα στις περιοχές της ρευστομηχανικής, της αεροδυναμικής, του σχεδιασμού αεροχημάτων, και των υπολογιστικών μεθόδων.
Έρευνα: υπολογιστικές μέθοδοι στην ρευστομηχανική, μέθοδοι σχεδιασμού αεροχημάτων, αλληλεπίδραση ρευστού-κατασκευής, παράλληλα συστήματα υπολογιστών, κ.α.
Εξοπλισμός: Υπολογιστικές διατάξεις για την έρευνα και διδασκαλία στην ρευστομηχανική και αεροδυναμική, λογισμικά προσομοίωσης ροικών πεδίων, και λογισμικά σχεδιασμού αεροχημάτων.
Εργαστήριο Θερμοκινητήρων
Πληροφρίες στο Δ/ντή του Τομέα Ενέργειας, Αεροναυτικής & Περιβάλλοντος
Διδασκαλία: μαθήματα στις περιοχές των θερμοκινητήρων, των θερμικών εγκαταστάσεων,των προωθητικών συστημάτων, και της μετάδοσης θερμότητας.
Έρευνα: τεχνολογίες που αφορούν τα συστήματα παραγωγής ισχύος και πρόωσης.
Εξοπλισμός: αεροσήραγγες, δοκιμαστήρια μηχανών, μετρητικές διατάξεις πεδίων ροής, καθώς και λογισμικό προσομοίωσης με υπολογιστή.
Εργαστήριο Μηχανικής των Ρευστών και Εφαρμογών Αυτής
Τηλ.: 2610 997202 – 2610 996201
Διευθυντής: Καθηγητής Διονύσιος Μάργαρης
Διδασκαλία: μαθήματα στις περιοχές της ρευστομηχανικής, των ρευστοδυναμικών μηχανών, της τεχνολογίας του φυσικού αερίου, των συστημάτων αιολικής ενέργειας, καθώς και της υπολογιστικής ρευστοδυναμικής.
Έρευνα: Αντλίες, πολυφασικές ροές, υπολογιστικές μέθοδοι στην ρευσρομηχανική, αγωγοί φυσικού αερίου, αεροδυναμική ελικοπτέρων και ανεμοκινητήρων, κ.α.
Εξοπλισμός: Πειραματικές διατάξεις για την μελέτη πεδίων ροής (αεροσήραγγες, κλπ), μελέτη αποξήρανσης τροφίμων, καθώς και λογισμικό προσομοίωσης με υπολογιστή.
Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας
(Πληροφορίες στο Δ/ντή του Τομέα Ενέργειας, Αεροναυτικής & Περιβάλλοντος)
Διδασκαλία: μαθήματα στις περιοχές της πυρηνικής τεχνολογίας, της μεταφοράς θερμότητας, των ηλεκτρομαγνητικών-θερμικών φαινομένων, και περιβαλλοντολογικών προβλημάτων Ενεργειακών σταθμών.
Έρευνα: πυρηνική τεχνολογία, μεταφορά θερμότητας, μη καταστροφικός έλεγχος σε αγώγιμα υλικά, επαγωγική θέρμανση κ.α.
Εξοπλισμός: Πειραματικές διατάξεις για την μελέτη επαγωγικής θέρμανσης και μη καταστροφικού ελέγχου, μετρητικές διατάξειςπυρηνικής και θερμικής ακτινοβολίας, καθώς και λογισμικό προσομοίωσης με υπολογιστή.
Εργαστήριο Τεχνικής Θερμοδυναμικής και Εφαρμογών Στατιστικής Μηχανικής
e-mail: koutmos@mech.upatras.gr
Τηλ. 2610 997244
Διευθυντής: Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Κούτμος
Μέλη: Θρασύβουλος Πανίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής), Κωνσταντίνος Περράκης (Λέκτορας)
Διδασκαλία: μαθήματα στις περιοχές της θερμοδυναμικής, της καύσης, της μετάδοσης θερμότητας, και των μηχανών (εσωτερικής καύσης και αεριοστροβίλων).
Έρευνα: Καύση, πολυφασικές ροές, τύρβη, υπολογιστικά θερμορευστά-καύση, τεχνικές μέτρησης ροικών μεγεθών, κ.α.
Εξοπλισμός: Πειραματικές διατάξεις για την μελέτη πεδίων ροής και θερμοκρασίας,μελέτη καύσης, καθώς και λογισμικό προσομοίωσης με υπολογιστή.
Εργαστήριο Μηχανολογίας
Τηλ. 2610 969410
Διευθυντής: Καθηγητής Διονύσιος Μάργαρης
(ΦΕΚ. 080Β/01.03.1983, ΦΕΚ.348Β/31.05.1985)
Διδασκαλία: Ηλιακή Θερμική Τεχνική, Ενεργειακός σχεδιασμός & Κλιματισμός κτιρίων, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εστίες, Λέβητες, Θερμικά Δίκτυα, Θερμικές Εγκαταστάσεις.
Έρευνα: Εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποίηση απόβλητης θερμότητας, εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας (θερμικά ‐ φωτοβολταϊκά), ενεργειακή ανάλυση θερμοκηπίων.
Εξοπλισμός: Πειραματικές διατάξεις απόδοσης ηλιακών ενεργειακών συστημάτων ‐ θερμοκηπίων και λογισμικά προσομοίωσης
Εργαστήριο μετάδοσης θερμότητας
(Πληροφορίες στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ)
(ΦΕΚ. 237Α/30.09.1974)13
Λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το εργαστήριο Τεχνικής Θερμοδυναμικής και Εφαρμογών Στατιστικής Μηχανικής θεραπεύοντας παρόμοια αντικείμενα.
Διδασκαλία: μαθήματα στις περιοχές της μετάδοσης θερμότητας και των σχετικών εφαρμογών
Έρευνα: Μετάδοση θερμότητας (αγωγή, ακτινοβολία, μονοφασική και πολυφασική συναγωγή), εναλλάκτες,θερμικά πλούμια, διαγνωστικές τεχνικές
Εξοπλισμός: Πειραματικές διατάξεις για την μελέτη ρευστοθερμικών πεδίων, θερμοκάμερες, θερμική ανεμομετρία, λέβητες και εναλλάκτες, λογισμικό προσομοίωσης με υπολογιστή.
Άλλα μέλη ΔΕΠ Τομέα:
Πηνελόπη Μενούνου (Επίκουρη Καθηγήτρια), Τηλ. 2610 969463, e‐mail: menounou@mech.upatras.gr
Διδασκαλία και έρευνα στην περιοχή της αεροακουστικής
Παπαδόπουλος Πολύκαρπος (Επίκ. Καθηγητής)
Τηλ.2610 997564, e‐mail: p.papadopoulos@des.upatras.gr
Τομέας Διοίκησης και Οργάνωσης
(Διευθυντής: Αναπληρωτής Καθηγητής Αδαμίδης Εμμανουήλ)
Γενικά: Στον Τομέα Διοίκησης ανήκουν 3 μέλη ΔΕΠ, και μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι εκπονούν την διδακτορική τους διατριβή σε γνωστικά αντικείμενα του Τομέα. Ο Τομέας περιλαμβάνει στο γνωστικό του αντικείμενο τις επιστήμες της Οργάνωσης, της Διοίκησης, της Οικονομικής Ανάλυσης, της Επιχειρησιακής Έρευνας και της Εφηρμοσμένης Στατιστικής. Ο Τομέας καλύπτει τη διδασκαλία των σχετικών μαθημάτων όπως αναφέρονται στους σχετικούς πίνακες. Μαθήματα όπως η Βιομηχανική Διοίκηση Ι και ΙΙ, η Οικονομική Ανάλυση Ι και ΙΙ, διδάσκονται από μέλη του Τομέα Διοίκησης του Τμήματος Μηχανολόγων και σε άλλα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής.
Γνωστικό αντικείμενο: Οργάνωση παραγωγής και διοίκηση βιομηχανικών μονάδων, διοίκηση ολικής ποιότητας, διοίκηση τεχνολογίας και καινοτομίας, πληροφορικά συστήματα διοίκησης, δίκαιο εργασίας, βιομηχανίας και τεχνικών έργων, επιχειρησιακή έρευνα, συστήματα προμήθειας διανομής και διαχείρισης προϊόντος, οικονομική ανάλυση, εφαρμοσμένη στατιστική, εργονομία.
Το γνωστικό αντικείμενο του Τομέα Διοίκησης προετοιμάζει τον Μηχανολόγο Μηχανικό για τη σταδιοδρομία του Μηχανικού Παραγωγής και του Μηχανικού Ασφάλειας Εργασίας και γενικότερα για την ανάδειξή του σε οργανωτικές και διευθυντικές θέσεις της βιομηχανίας και, γενικότερα, κάθε είδους οργανώσεων. Για τον σκοπό αυτό, ο Τομέας έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει Πρόγραμμα Σπουδών εξειδίκευσης στην περιοχή της Διοίκησης. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί στα δύο τελευταία έτη σπουδών εξειδίκευσης στην περιοχή της Διοίκησης με τη μορφή μαθημάτων επιλογής.
Σκοπός: Ο Τομέας Διοίκησης και Οργάνωσης έχει σκοπό την εκπαίδευση και έρευνα στις επιστημονικές περιοχές: οργάνωση παραγωγής και διοίκησης βιομηχανικών μονάδων, διοίκηση ολικής ποιότητας, διοίκηση τεχνολογίας και καινοτομίας, πληροφορικά συστήματα διοίκησης, δίκαιο εργασίας, βιομηχανίας και τεχνικών έργων, επιχειρησιακή έρευνα, συστήματα προμήθειας διανομής και διαχείρισης προϊόντος, οικονομική ανάλυση, εφαρμοσμένη στατιστική, εργονομία.
Εργαστήριο βιομηχανικής διοίκησης & πληροφοριακών συστημάτων
Τηλ. 2610 997231/997906
Διευθυντής: Αναπληρωτής Καθηγητής Αδαμίδης Εμμανουήλ
Μέλη: Καρακαπιλίδης Νικόλαος (Καθηγητής), Σωτηρία Μαλεφάκη (Αναπλ. Καθηγήτρια), Αλέξης Λαζανάς (ΕΔΙΠ)
Διδασκαλία: Μαθήματα στις επιστημονικές περιοχές: Βιομηχανική Διοίκηση, Επιχειρησιακή Έρευνα, Σχεδιασμός και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Ανάλυση & Σχεδίαση Πληροφοριακών Συστημάτων, Στρατηγική Διοίκηση Παραγωγής, Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Έρευνα: Σχεδιασμός εφοδιαστικής αλυσίδας με σύγχρονες τεχνολογίες, ανάπτυξη πλατφορμών υποστήριξης συνεργασίας και διαδικασιών λήψης αποφάσεων, ανάλυση κοινωνικο‐τεχνικών συστημάτων, πλατφόρμες ανοικτής καινοτομίας,διερεύνηση της δυναμικής συμπεριφοράς του ανταγωνισμού μέσω προσομοίωσης, σύγχρονες προσεγγίσεις σε προβλήματα διαχείρισης έργων, συστήματα συστάσεων.
Εξοπλισμός: Λογισμικά προσομοίωσης (Discrete Event, Agent‐based, System Dynamics), Λογισμικά Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων.