Μούρτζης Δημήτριος
- Αρχική
- Διδάσκοντες
- Μούρτζης Δημήτριος
Δρ. Δημήτριος Μούρτζης
Καθηγητής
Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ερευνών Πανεπιστημίου Πατρών (Link)
Διευθυντής: Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού
Ιδρυτικό Μέλος και Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας CLEAN AVIATION (Link)
LMS Lab: http://lms.mech.upatras.gr/
MEAD: https://www.mead.upatras.gr/en/didaskontes/mourtzis/
GOOGLE Scholar: https://scholar.google.com/citations?user=OdCj-uUAAAAJ&hl=en&oi=ao
SCOPUS: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=8433580200
RESEARCH Gate: https://www.researchgate.net/profile/Dimitris-Mourtzis
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
O Καθηγητής κ. Δ. Μούρτζης – Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (Π.Π) (Link), έχει εκτενή διοικητική εμπειρία και διατελεί: Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών (Link), Ιδρυτικό Μέλος και Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας CLEAN AVIATION (Link) εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ακαδημαϊκή Κοινότητα και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS) (Link), και και Εταίρος των Εκπαιδευτηρίων ΑΡΣΑΚΕΙΑ – ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία). Είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πράξης “Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πατρών” (Τμήμα Απασχόλησης, Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης) η όποια αποσκοπεί στην διασύνδεση φοιτητών και αποφοίτων με το περιβάλλον της μελλοντικής τους επαγγελματικής σταδιοδρομίας και παράλληλα στην απόκτηση νεών γνώσεων και δεξιοτήτων (Link) καθώς και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου «Δράσεις Συστημικού Χαρακτήρα Προσαρμογή στο νέο Κανονισμό για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDPR)» για την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστήμιο Πατρών. Επίσης παρουσιάζει σημαντικό διοικητικό έργο μέσω της συμμετοχής του σε επιτροπές τόσο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Συντονιστής Επιτροπής Νέων Τεχνολογιών και Νέων Υλικών) όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) (Εκπρόσωπος του Π.Π. στο Von Karman Institute).
Είναι Εταίρος (Fellow) στη “Διεθνή Ακαδημία για την Έρευνα στην Παραγωγή”(CIRP), στη Διεθνή Ομοσπονδία “International Federation of Information Processing (IFIP WG 5.7)”, και στη Διεθνή Ομοσπονδία International Federation of Automatic Control (IFAC 5.2). Έχει διατελέσει μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου και είναι ενεργό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης – International Association of Learning Factories (IALF), του European Factories of the Future Association (EFFRA), του American Society of Mechanical Engineers (ASME), του Society of Manufacturing Engineers (SME), συντονιστής του Greek Manufuture Network (GMN), μέλος της European Manufacturing and Innovation Research Association, Ιδρυτικό μέλος του European Aeronautics Science Network / Association (EASN). Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών από το 2017 έως το 2020 καθώς και Διευθυντής του Κατασκευαστικού Τομέα από το 2015 έως το 2017.
Είναι συντονιστής ιδιαίτερα σημαντικών έργων βιομηχανικής καινοτομίας (Manufacturing Innovation) και κυκλικής οικονομίας (Circular Economy), στα πλαίσια μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών όπως: του European Factories of the Future Research Association – EFFRA (Ένωση Ευρωπαϊκών Οργανισμών για το Εργοστάσιο του Μέλλοντος), του European Institute of Innovation & Technology – EIT (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας) και συγκεκριμένα του έργου EIT Manufacturing – EIT M (ΕΙΤ Μεταποίησης), με τη συμμετοχή περισσότερων από πενήντα (50) Ευρωπαίων εταίρων υπό τον συντονισμό του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού το οποίο διευθύνει, καθώς και εθνικών πρωτοβουλιών καινοτομίας όπως ο σύνδεσμος εταιρειών βιομηχανικής παραγωγής – ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Επίσης έχει την ευθύνη δημιουργίας του MANUHUB@WG στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ICT Innovation for Manufacturing SMEs – I4MS (ΤΠΕ Καινοτομία για Μεταποιητικές ΜΜΕ), κατέχοντας ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία σε θέματα δημιουργίας, λειτουργίας και εξέλιξης περιφερειακών συστημάτων βιομηχανικής καινοτομίας, καθώς και θεμάτων τα οποία εντάσσονται στην Στρατηγική Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (Research and Innovation Strategies for Smart Specialisation – RIS3), έχοντας συμμετάσχει στην διαδικασία (ημερίδες κλπ.) κατάρτισης της Στρατηγικής Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Έχει οργανώσει και συμμετάσχει στην προετοιμασία και υποβολή μεγάλου αριθμού προτάσεων και υλοποίηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων σε συνεργασία με Βιομηχανικούς Εταίρους, Οργανισμούς Έρευνας και Ανάπτυξης και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σημαντικός αριθμός από αυτές τις προτάσεις έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση και έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, το οποίο διευθύνει, έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από τριακόσια (300) ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από διεθνείς και εθνικούς πόρους, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες με πολλούς βιομηχανικούς εταίρους, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, καθώς και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Είναι κριτής προτάσεων ερευνητικών έργων σε διεθνείς οργανισμούς, ενδεικτικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Research Council of Norway (RCN), στο Ιταλικό Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστημίων και Έρευνας (MIUR), στη Swiss National Science Foundation (SNSF), στο Research Promotion Foundations (RPF) Innovation and Research Information Systems (IRIS), στο National Research, Development and Innovation Office (NRDI). Είναι επίσης αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων στο ΙΚΥ και εγγεγραμμένος στο Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών της ΓΓΕΤ και έχει συμμετάσχει στην αξιολόγηση προτάσεων ερευνητικών έργων (π.χ. Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ).
Διαθέτει μακροχρόνια διδακτική εμπειρία καθώς διδάσκει επί σειρά ετών δέκα (10) προπτυχιακά και τέσσερα (4) μεταπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, του Πανεπιστημίου Πατρών. Πιο συγκεκριμένα, η προπτυχιακή και μεταπτυχιακή διδακτική του δραστηριότητα αφορά το Μηχανολογικό Σχέδιο και Μηχανουργείο, Ιστορία της Τεχνολογίας, Μηχανουργική Τεχνολογία, Κινηματική Μηχανών και Μηχανισμών, Δυναμική Μηχανών και Μηχανισμών, τον Αριθμητικό Έλεγχο Εργαλειομηχανών (CNC), Τεχνολογίες και Συστήματα Παραγωγής Αεροπορικών Κατασκευών, Ειδικά Θέματα Συστημάτων Παραγωγής, Ειδικά Κεφάλαια Ρομποτικής, Προηγμένα Θέματα στις Παραγωγικές Διεργασίες και Προηγμένα θέματα στις Εργαλειομηχανές και τον Αυτοματισμό, Προηγμένα θέματα στα Συστήματα Παραγωγής.
Έχει συμμετάσχει σε Επιτροπές 44 Διδακτορικών Διατριβών (Κύριος Επιβλέπων σε 11) και σε 26 Επιτροπές Μεταπτυχιακού Προγράμματος (MSc) (Κύριος Επιβλέπων σε 15), τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο [Degli Studi Dell’Insubria, University of Brescia (Iταλία), NTNU – Norwegian University of Science and Technology (Νορβηγία), Ecole Centrale de Nantes (Γαλλία), KTH Royal Institute of Technology (Σουηδία)].
Είναι συντονιστής της εκπαιδευτικής δράσης για Μηχανικούς Teaching Factory, το οποίο είναι ένα νέο καινοτόμο μοντέλο πανεπιστημιακής, και όχι μόνο, εκπαίδευσης, αφού επιτρέπει τη σύνδεση βιομηχανικών μονάδων με τις αίθουσες διδασκαλίας. Ως εκ τούτου, παρέχει τη δυνατότητα να εφαρμοσθούν νέα καινοτόμα μοντέλα εκπαίδευσης (Hybrid Teaching Factory Models), σε ευρύτερη έκταση, με την εγχώρια και διεθνή μεταποιητική βιομηχανία, εστιάζοντας στη διάδοση και μεταφορά γνώσης μεταξύ των ερευνητικών οργανισμών και της μεταποιητικής βιομηχανίας με απώτερο σκοπό την απόκτηση/βελτίωση δεξιοτήτων (Skills) και ικανοτήτων (Competencies). Eίναι Faculty Liaison εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πρόγραμμα iPodia, στο οποίο συμμετέχουν πολλά διεθνή Πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο του iPodia δίνει διαλέξεις σε ακροατήρια φοιτητών – μηχανικών, με κύριο θέμα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και το νέο μοντέλο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Επιπροσθέτως, είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος δύο (2) θερινών σχολείων (Summer Schools) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό οργανισμό BEST (Board of European Students of Technology). O Καθηγητής κ. Δ. Μούρτζης είναι εκ των θεμελιωτών των δράσεων γνωριμίας Σχολείων με το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και θερινών Σχολείων όπως με το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών (Link) καθώς επίσης και “Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο” (Link).
Έχει πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων μεταξύ άλλων ως Προσκεκλημένος Καθηγητής (Visiting Professor) στο Department of Industrial and Manufacturing Systems Engineering του Πανεπιστημίου Beihang (Πεκίνο, Κίνα), το οποίο είναι το Πρώτο Πανεπιστήμιο στην Κίνα που ενέταξε την Αεροναυτική και Αεροναυπηγική στο Πρόγραμμα Σπουδών (Link) και στο Πανεπιστήμιο Calabria (Καλαβρία, Ιταλία).
Το γνωστικό του αντικείμενο είναι οι Μέθοδοι Προγραμματισμού και Ελέγχου Συστημάτων Παραγωγής και τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Προσομοίωση, Σχεδιασμό, Προγραμματισμό και Έλεγχο Συστημάτων Παραγωγής και Μεταποιητικών Δικτύων, στα Ρομποτικά Συστημάτα, στον Αυτοματισμό και την Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητά. Επιπλέον, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται επίσης στη Σχεδίαση, Ανάπτυξη και Υλοποίηση λύσεων που βασίζονται σε Τεχνολογίες Νέφους (Cloud Technologies), Ψηφιακά Δίδυμα (Digital Twins), Δίκτυα 5G, Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και στα Συστήματα Προϊόντος-Υπηρεσίας (PSS). Συμμετέχει ενεργά στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μεταποιητικών Εταιρειών και στην Εφαρμογή πρακτικών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) καθώς και της επερχόμενης Πέμπτης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 5.0/Society 5.0).
Είναι Συγγραφέας του Επιστημονικού Βιβλίου με τίτλο “Design and Operation of Production Networks for Mass Personalization in the Era of Cloud Technology”, το έτος 2022 ISBN: 978-0-12-823657-4 (Link) (Εκδοτικός Οίκος: Elsevier). Είναι Μέλος της Επιτροπής Σύνταξης (Μember of Editorial Board) σε εννέα (9) Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης. Έχει συμμετάσχει επίσης σαν Editor/Guest Editor σε οκτώ (8) διεθνή περιοδικά με υψηλό Δείκτη Απήχησης καθώς και σαν co–Editor στη θεματική περιοχή (Topic) του Εκδοτικού Οίκου MDPI: Smart Manufacturing and Industry 5.0 (Link). Είναι Μέλος της Επιτροπής Σύνταξης του περιοδικού International Journal of Production Research – IJPR (Link), του περιοδικού International Journal of Computer Integrated Manufacturing – IJCIM, (Link), του περιοδικού Computers & Industrial Engineering (Area Editor), (Link), του περιοδικού Mechanical Engineering of Applied Sciences (Link), του περιοδικού Advances in Manufacturing (Link), του περιοδικού Mathematical Problems in Engineering of Hindawi (Link), του περιοδικού Frontiers in Manufacturing Technology (Specialty Chief Editor in Digital Manufacturing) (Link), του περιοδικού Journal of Green Manufacturing Open (Link) καθώς και του περιοδικού Digital Twin (Link). Επίσης, έχει οργανώσει δύο Webinars σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο MDPI (Link 1, Link 2).
Συγκαταλέγεται στην κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου «Data for update science–wide author database of standardized citation indicators» που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Stanford και κατέχει την 474η θέση από ένα σύνολο 96,361 επιστημόνων, στο πεδίο «Industrial Engineering & Automation» (Link) και την 3η θέση για το Πανεπιστήμιο Πατρών με τους κορυφαίους επιστήμονες στην ενότητα Engineering and Technology, σύμφωνα (Link).
Είναι κριτής σε περισσότερα από εκατό διεθνή επιστημονικά περιοδικά (120) με υψηλό Δείκτη Απήχησης. Έχει συμμετάσχει στην διοργάνωση δεκαπέντε (15) Διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και έχει διατελέσει μέλος περισσοτέρων από εκατόν είκοσι (120) επιτροπών Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος των Διεθνών Συνεδρίων (Conference Chair) CIRP DET 2011, CIRP CMS 2012, CLF 2018 και CIRP CMS 2021. Είναι επίσης μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του CIRP GA 2023. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εκατό (100) επιστημονικές παρουσιάσεις και προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες (όπως CIRP CMS 2021, IFAC MIM 2022, Dassault, ΑΡΣΑΚΕΙΑ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ Σχολεία μεταξύ άλλων). Είναι εκλεγμένος στην επιτροπή σύνταξης του STC Dn Section Editor για τον Τόμο CIRP Novel Topics in Production Engineering (CNTPE) και Συντονιστής (Lead Author) για τη δημοσίευση STC Dn Essay.
Συμπεριλαμβάνεται στην κατάταξη των σημαντικότερων επιστημόνων στον κόσμο σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη και δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και βασίστηκε στον αντίκτυπο της δημοσιευμένης εργασίας μέχρι το τέλος του 2021 (2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως με βάση το επιστημονικό τους υπόβαθρο). Έτσι, ο Καθ. Μούρτζης κατέχει την 394η θέση από σύνολο 83.299 επιστημόνων, στον τομέα «Τεχνητή Νοημοσύνη» και την 421η θέση στη Μηχανική.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από τριακόσιες δέκα (312) επιστημονικές εργασίες, εκατόν μία (106) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, εκατό πενήντα πέντε (156) σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κρίση στο πλήρες κείμενο της εργασίας, τριάντα πέντε (36) κεφάλαια σε βιβλία, δέκα (10) editorials, και τέσσερα (4) white papers καθώς. Έχει κερδίσει τα βραβεία καλύτερης δημοσίευσης (Burbidge Best Paper Award) στο Διεθνές Συνέδριο APMS 2012, Commended Paper Award στο Διεθνές Συνέδριο IFAC MIM 2022, το βραβείο καλύτερης δημοσίευσης “Best Paper Award” στον κλάδο Mechanical Engineering στο περιοδικό MDPI Applied Sciences (Link) (2020) και το βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο Διεθνές Συνέδριο 2nd Digital Twin Conference 2022. Οι μοναδικές ετεροαναφορές στο συγγραφικό του έργο ξεπερνούν τις 11,500 (h-index 56/i-10 index: 174).
Προσωπικές Ιστοσελίδες |
Μαθήματα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ & ΤΗΝ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ • Εισαγωγή στο μάθημα και ιστορικά στοιχεία της Μηχανολογίας και της Αεροναυπηγικής. • Ενέργεια, Θερμότητα, περιβαλλοντικά θέματα από την ενεργειακή σκοπιά (π.χ....
ΜΚ23 | Εφαρμογές της Τεχνητής και Υπολογιστικής Νοημοσύνης στο Σχεδιασμό
Μεταπτυχιακός Κύκλος Σπουδών | Σχεδιασμός και Παραγωγή Αντικείμενο του μαθήματος – Εισαγωγή – Ο μηχανολογικός σχεδιασμός: Σημασία – Σχεδιαστικές τεχνικές και μέθοδοι – Οι...
ΜΚ22 | Σχεδιασμός Οχημάτων
Μεταπτυχιακός Κύκλος Σπουδών | Σχεδιασμός και Παραγωγή Το αυτοκινούμενο όχημα, η ιστορική εξέλιξη της μορφής και της τεχνολογίας. Σχεδιαστικές τάσεις και σχολές, Ευρώπη –...
Τεχνολογία & Συστήματα Παραγωγής Αεροπορικών Κατασκευών
Περιγραφή Διεργασίες και συστήματα παραγωγής για την κατασκευή και τη συναρμολόγηση προηγμένων αεροδιαστημικών δομών. Επισκόπηση δομικών υλικών (μεταλλικά / μη-μεταλλικά / σύνθετα) για αεροδιαστημικές δομές. Διεργασίες...
Ιστορία της Τεχνολογίας
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ,1500-1750, Οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες. Η αγροτική επανάσταση. Μεταλλονργία Υλικά Εργαλεία Οργανα μετρήσεως, Μηχανές και μηχανισμοί, Υδραυλικές μηχανές,...
Μηχανολογικό Σχέδιο με Η/Υ & Μηχανουργείο ΙI
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει θέματα τα οποία αποτελούν την βάση της κατανόησης του Μηχανολογικού Σχεδίου, των Μηχανουργικών Κατεργασιών και των αρχών...
Μηχανολογικό Σχέδιο & Μηχανουργείο Ι
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει θέματα τα οποία αποτελούν την βάση της κατανόησης του Μηχανολογικού Σχεδίου, των Μηχανουργικών Κατεργασιών και των αρχών...
Συστήματα Παραγωγής ΙΙ και Εργαστήριο
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει θέματα τα οποία αποτελούν τη βάση του σχεδιασμού, τηςκατανόησης και μελέτης Συστημάτων Παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων: Έλεγχος...
Συστήματα Παραγωγής Ι & Εργαστήριο
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει θέματα τα οποία αποτελούν τη βάση για την κατανόηση και μελέτητων Συστημάτων Παραγωγής όπως μεταξύ άλλων:• Κόστος,...
Ειδικά Κεφάλαια Συστημάτων Παραγωγής
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ • Σχεδιασμός των παραγωγικών συστημάτων. • Το πρόβλημα των απαιτούμενων πόρων. • Το πρόβλημα της τοπολογίας των πόρων. • Το πρόβλημα της...