ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΠΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ & ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
(Αποφ.Συν.25/2.7.2024)
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ο κανονισμός σπουδών είναι σύμφωνος με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΦΕΚ 5468/τ.Β/14-09-2023), την τροποποίησή του (ΦΕΚ 779/τ.Β/2-2-2024) και την ισχύουσα νομοθεσία.
ΦΟΙΤΗΣΗ
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) Μηχανολόγου και Αεροναυπηγού Μηχανικού και αντιστοιχεί στο επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Το πρόγραμμα είναι πενταετούς διάρκειας και ο ελάχιστος αριθμός εξαμήνων φοίτησης που απαιτούνται για τη λήψη του διπλώματος είναι δέκα (10). Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση επιστημόνων μηχανικών ικανών να δραστηριοποιούνται στη μελέτη, έρευνα, ανάπτυξη, κατασκευή, έλεγχο και επίβλεψη μηχανολογικών, ενεργειακών, αεροπορικών και διαστημικών συστημάτων καθώς και στη διοίκηση και οργάνωση επιχειρήσεων.
Τα πρώτα τρία χρόνια διδάσκονται μαθήματα κορμού.
Στο Δ΄ έτος και Ε΄ έτος τα μαθήματα των ειδικεύσεων και εξειδικεύσεων.
Ειδίκευση επιλέγουν οι φοιτητές στο 7ο εξάμηνο. Οι ειδικεύσεις είναι 2:
- Ειδίκευση Μηχανολόγου Μηχανικού.
- Ειδίκευση Αεροναυπηγού Μηχανικού.
Εξειδίκευση επιλέγουν στο 8ο εξάμηνο μόνο οι φοιτητές που επέλεξαν την ειδίκευση του Μηχανολόγου Μηχανικού. Οι εξειδικεύσεις είναι 4:
- Τομέας Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών & Εμβιομηχανικής.
- Τομέας Κατασκευαστικός.
- Τομέας Ενέργειας, Αεροναυτικής & Περιβάλλοντος.
- Τομέας Διοίκησης & Οργάνωσης.
Η ειδίκευση του Αεροναυπηγού Μηχανικού δεν έχει εξειδικεύσεις.
Ο αριθμός των φοιτητών που μπορούν να εγγράφονται και να παρακολουθούν την ειδίκευση του Αεροναυπηγού Μηχανικού ορίζεται σε ποσοστό 15% του αριθμού εισακτέων στο τμήμα και με τον περιορισμό ότι ο αριθμός αυτός δεν θα υπερβαίνει τους τριάντα (30). Σε περίπτωση που ο αριθμός των φοιτητών που δηλώνουν την ειδίκευση του Αεροναυπηγού Μηχανικού είναι μεγαλύτερος του προβλεπόμενου αριθμού θέσεων γίνεται επιλογή. Τα κριτήρια επιλογής στα οποία περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών, ορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Στο πρόγραμμα σπουδών υπάρχουν 4 κατηγορίες μαθημάτων:
- Υποχρεωτικά,
- Επιλογής,
- Ξένης γλώσσας και
- Προαιρετικά.
Ο βαθμός στα μαθήματα της ξένης γλώσσας και στα προαιρετικά, δεν υπολογίζεται στο δίπλωμα.
Οι φοιτητές που είναι κάτοχοι επιπέδου Γ1 «ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ» κάποιας γλώσσας από αυτές που προσφέρονται στο Τμήμα, απαλλάσσονται από αυτή, εφόσον προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους.
Το σύνολο των μαθημάτων που πρέπει να επιλέξουν οι φοιτητές είναι 36 υποχρεωτικά μαθήματα κορμού (1ο έως 6ο εξάμηνο), 2 μαθήματα επιλογής κορμού (1ο και 2ο εξάμηνο), 4 μαθήματα ξένης γλώσσας (1ο έως 4ο εξάμηνο).
Οι φοιτητές με ειδίκευση Μηχανολόγου Μηχανικού πρέπει να επιλέξουν 5 υποχρεωτικά μαθήματα της ειδίκευσης του Μηχανολόγου Μηχανικού (7ο εξάμηνο), 1 μάθημα επιλογής της ειδίκευσης του Μηχανολόγου Μηχανικού (7ο εξάμηνο), 4 υποχρεωτικά μαθήματα της εξειδίκευσης που έχουν επιλέξει (8ο έως 10ο εξάμηνο), τουλάχιστον 3 μαθήματα επιλογής της εξειδίκευσης που έχουν επιλέξει (8ο έως 10ο εξάμηνο), 7 μαθήματα επιλογής είτε της εξειδίκευσής τους είτε των άλλων εξειδικεύσεων (8ο έως 10ο εξάμηνο), σύνολο μαθημάτων 62.
Οι φοιτητές με ειδίκευση Αεροναυπηγού Μηχανικού πρέπει να επιλέξουν 10 υποχρεωτικά μαθήματα της ειδίκευσης του Αεροναυπηγού Μηχανικού (7ο έως 10ο εξάμηνο), 8 μαθήματα επιλογής της ειδίκευσης του Αεροναυπηγού Μηχανικού (7ο εξάμηνο έως 10ο εξάμηνο), 2 μαθήματα επιλογής είτε της ειδίκευσης τους είτε από τα εαρινά μαθήματα που προσφέρονται στις εξειδικεύσεις των Μηχανολόγων Μηχανικών (10ο εξάμηνο), σύνολο μαθημάτων 62.
Όλοι οι φοιτητές του Τμήματος υποχρεούνται να εκπονήσουν Σπουδαστική Εργασία στο Δ΄ έτος σπουδών και Διπλωματική Εργασία στο Ε΄ έτος σπουδών.
Το πρόγραμμα σπουδών κάθε ακαδημαϊκού έτους ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας και εμπεριέχεται στον Οδηγό Σπουδών κάθε ακαδημαϊκού έτους. Στο τέλος του κάθε προγράμματος σπουδών υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για κάθε αλλαγή που υπάρχει στο πρόγραμμα σε σχέση με αυτό του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.
Το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 θεσπίστηκε το πρόγραμμα μερικής φοίτησης.
Η υπ. αρίθμ. 15/26-1-2023 Συνέλευση του Τμήματος αφού έλαβε υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 76 και 454 παρ.3 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), το αριθμ. 97431/14.12.2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και το αριθμ. 96566/12.12.2022 έγγραφο της Γραμματείας Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, αποφάσισε την κατάρτιση προγράμματος σπουδών μερικής φοίτησης και των κανόνων δήλωσης μαθημάτων για τους φοιτητές α’ κύκλου σπουδών, που έχουν δικαίωμα υπαγωγής σε καθεστώς μερικής φοίτησης. Επίσης, ενέκρινε την ελεύθερη επιλογή μαθημάτων που δεν θα ξεπερνά το μισό του συνολικού αριθμού μαθημάτων ανά εξάμηνο, με την ισχυρή σύσταση να γίνεται έλεγχος από τα περιγράμματα των μαθημάτων, των συσχετίσεων του κάθε μαθήματος με τα υπόλοιπα, ώστε να μην επιλέγονται μαθήματα που απαιτούν γνώσεις που περιλαμβάνονται σε μαθήματα που δεν έχουν ήδη επιλεγεί για να διδαχθούν.
ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κανονισμός Σπουδαστικής Εργασίας
Στην αρχή του 7ου εξαμήνου σπουδών ο φοιτητής μπορεί να εκκινήσει την εκπόνηση της σπουδαστικής του εργασίας (ΣΕ). Η ΣΕ αντιστοιχεί σε 24 ECTS και 30 Διδακτικές Μονάδες. Η επιτυχής ολοκλήρωση, η προαιρετική παρουσίαση της εργασίας ανάλογα με την απόφαση του κάθε Τομέα και η επιτυχής βαθμολόγηση της εργασίας αυτής αποτελούν προϋποθέσεις για τη λήψη του διπλώματος.
Η συγγραφή της σπουδαστικής εργασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στην ελληνική γλώσσα, είτε στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση που η συγγραφή πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα, η ΣΕ πρέπει να συνοδεύεται από εκτενή περίληψη πέντε (5) σελίδων στην ελληνική γλώσσα και να συμπεριλαμβάνεται πίνακας με επεξηγήσεις της ορολογίας.
Παρακάτω παρέχονται οι σχετικές πληροφορίες και περιγράφονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιτυχή διεκπεραίωση της εκπόνησης της εργασίας.
- Ο φοιτητής, μετά από συνεννόηση με τον καθηγητή, επιλέγει το θέμα της ΣΕ και συνεργάζεται με αυτόν για την εκπόνησή της.
- Το περιεχόμενο της ΣΕ δομείται με τρόπο ανάλογο με αυτό που ακολουθείται για τις διπλωματικές εργασίες.
- Το τελικό κείμενο της ΣΕ πρέπει υποχρεωτικά να περιέχει:
- περιλήψεις μιας (1) σελίδας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα
- πίνακα περιεχομένων και κατά περίπτωση πίνακες συμβόλων, τίτλων εικόνων και σχημάτων, τίτλων πινάκων κλπ.
- Συνιστάται (χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό) η παρουσίαση των ΣΕ στους τομείς και στα εργαστήρια στα οποία αυτές εκπονούνται.
- Ο βαθμός της ΣΕ κατατίθεται στη Γραμματεία από τον επιβλέποντα καθηγητή. Τα συνοδευτικά έγγραφα είναι τα εξής:
- Βαθμολόγιο ΣΕ (βλ. Υπόδειγμα 4)
- Έντυπη Περίληψη της εργασίας στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, που να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 λέξεις κλειδιά (Keywords).
- Αποστολή των παρακάτω ηλεκτρονικών αρχείων στη Γραμματεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :
- Περίληψη της ΣΕ σε μορφή αρχείου .pdf και με ονομασία: SP_Abstract_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ. (μεγέθους μικρότερο των 2 MB)
- Τη ΣΕ σε μορφή αρχείου .pdf, γραμμένη στην ελληνική ή στην αγγλική Γλώσσα και με ονομασία: SP_M_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ., (μεγέθους μικρότερο των 9 MB)
- Poster με τα αποτελέσματα της ΣΕ σε μέγεθος Α3 και σε μορφή αρχείου .pdf με ονομασία: SP_Poster_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ. (μεγέθους μικρότερο των 2 MB)
- Εκτενή περίληψη πέντε (5) σελίδων στην ελληνική γλώσσα και Πίνακας με Επεξηγήσεις της Ορολογίας, μόνο στην περίπτωση που η Σπουδαστική Εργασία είναι γραμμένη στην αγγλική γλώσσα.
Μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου, τα posters των ΣΕ αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Κανονισμός Διπλωματικής Εργασίας
Στην αρχή του 9ου εξαμήνου σπουδών ο φοιτητής μπορεί να εκκινήσει την εκπόνηση της Διπλωματικής του Εργασίας (ΔΕ). Η ΔΕ αντιστοιχεί σε 36 ECTS και 55 Διδακτικές Μονάδες. Η επιτυχής ολοκλήρωση, παρουσίαση και επιτυχής βαθμολόγηση της ΔΕ αποτελούν προϋποθέσεις για τη λήψη του διπλώματος. Παρακάτω παρέχονται οι σχετικές πληροφορίες και περιγράφονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στην επιτυχή διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας.
Ανάθεση και δήλωση της ΔΕ
Ο φοιτητής – μετά από συνεννόηση με τον καθηγητή που επιθυμεί – επιλέγει το θέμα της ΔΕ και ορίζεται η τριμελής επιτροπή παρακολούθησης της εργασίας.
Ο φοιτητής καταθέτει αίτηση στη Γραμματεία χρησιμοποιώντας το ειδικό έντυπο (Υπόδειγμα 1) για έγκριση επιβλέποντος ΔΕ, θέματος και τριμελούς επιτροπής από τη Συνέλευση του Τμήματος. Κατόπιν της έγκρισης της ΔΕ από τη Συνέλευση του Τμήματος ο φοιτητής μπορεί να ξεκινήσει την εκπόνηση της ΔΕ.
Οι φοιτητές εκπονούν διπλωματικές εργασίες σε θέματα σχετικά με την Ειδίκευση ή την εξειδίκευση που έχουν επιλέξει. Στην περίπτωση που επιθυμούν την εκπόνηση της εργασίας τους σε διαφορετικό Τομέα, οφείλουν να ενημερώσουν τον Τομέα της επιλογής τους και να λάβουν την υπογραφή του διευθυντή του πάνω στο ειδικό έντυπο, πριν την κατάθεση της δήλωσής τους στη Γραμματεία.
Σε περίπτωση αλλαγής θέματος ΔΕ, αλλαγής επιβλέποντος ή αλλαγής μέλους της τριμελούς επιτροπής ο φοιτητής οφείλει να καταθέσει αίτηση στη Γραμματεία για έγκριση από τη Συνέλευση του Τμήματος, της αλλαγής επιβλέποντος ΔΕ, τον ορισμό θέματος και της τριμελούς επιτροπής προς τη Συνέλευση του Τμήματος, χρησιμοποιώντας το ειδικό έντυπο (Υπόδειγμα 2).
Επιτρέπεται η εκπόνηση της ΔΕ σε καθηγητή άλλου Τμήματος, εφόσον προηγηθεί έγκριση του Τομέα στον οποίον ανήκει ο Φοιτητής και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Εκπόνηση και περιεχόμενο της ΔΕ
Η εκπόνηση της ΔΕ γίνεται σε συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή και την τριμελή επιτροπή (το πρώτο μέλος της οποίας είναι ο επιβλέπων καθηγητής).
Η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στην ελληνική γλώσσα, είτε στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση που η συγγραφή πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα, η ΔΕ πρέπει να συνοδεύεται από εκτενή περίληψη δεκαπέντε (15) σελίδων στην ελληνική γλώσσα και να συμπεριλαμβάνεται πίνακας με επεξηγήσεις της ορολογίας.
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο η ΔΕ πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Ανασκόπηση βιβλιογραφίας με στόχο την αναφορά αλλά και την κριτική συνθετική θεώρηση του τι έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο θέμα το οποίο πραγματεύεται η εργασία.
- Ανάλυση του θέματος, όπου θα αναπτύσσεται το προς αντιμετώπιση πρόβλημα και θα περιγράφονται η μεθοδολογία επίλυσης, οι πειραματικές ή/και αναλυτικές, αριθμητικές τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν, τα πειραματικά ή/και υπολογιστικά εργαλεία, κλπ.
- Αποτελέσματα της εργασίας, συμπεράσματα που προέκυψαν και προτάσεις για την επέκταση της εργασίας.
- Κατάλογο των χρησιμοποιηθέντων βιβλιογραφικών πηγών.
Το τελικό κείμενο της ΔΕ θα πρέπει υποχρεωτικά να περιέχει:
- περιλήψεις μιας (1) σελίδας στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα
- πίνακα περιεχομένων και
- κατά περίπτωση, πίνακες συμβόλων, τίτλων εικόνων και σχημάτων, τίτλων πινάκων κλπ.
Παρουσίαση και βαθμολόγηση των ΔΕ
Η παρουσίαση και βαθμολόγηση της ΔΕ μπορεί να γίνει μόνο εφόσον ο φοιτητής έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις σε όλα τα απαιτούμενα μαθήματα σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών.
Τα στοιχεία των φοιτητών που έχουν το δικαίωμα παρουσίασης των εργασιών τους περιλαμβάνονται σε σχετικό κατάλογο που εκδίδεται από την Γραμματεία.
Οι παρουσιάσεις των διπλωματικών εργασιών πραγματοποιούνται τρεις (3) φορές το χρόνο μετά τις εξεταστικές περιόδους Σεπτεμβρίου, Ιουνίου και Φεβρουαρίου.
Οι παρουσιάσεις γίνονται σε προκαθορισμένες ανοικτές ειδικές συνεδριάσεις των Τομέων σε ημερομηνίες και με πρόγραμμα που καθορίζονται από τους αντίστοιχους διευθυντές.
Η δομή της παρουσίασης κάθε ΔΕ πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: περιγραφή του προβλήματος – τρόπος επίλυσης – αποτελέσματα – συμπεράσματα – προτάσεις για την επέκταση της εργασίας.
Στον χώρο παρουσιάσεων γίνεται έκθεση των αποτελεσμάτων των διπλωματικών σε μορφή poster μεγέθους Α3.
Ο βαθμός της ΔΕ κατατίθεται στην γραμματεία από τον επιβλέποντα καθηγητή ή συνολικά από το Διευθυντή του Τομέα για όλες τις εργασίες που παρουσιάστηκαν επιτυχώς στον Τομέα κάθε συγκεκριμένη περίοδο. Τα συνοδευτικά έγγραφα είναι τα εξής:
- Περίληψη της ΔΕ σε έντυπη μορφή (ελληνική και αγγλική γλώσσα) (μεγέθους μικρότερο των 2 MB)
- Πρακτικό Εξέτασης/Παρουσίασης ΔΕ (βλ. Υπόδειγμα 3)
- Διαβιβαστικό από το Διευθυντή του τομέα, στο οποίο αναγράφεται ο τίτλος της ΔΕ στην ελληνική και αγγλική γλώσσα
- Ηλεκτρονικά αρχεία σε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (flash drive η αντίστοιχο μέσο) :
- Περίληψη της ΔΕ σε μορφή αρχείου .pdf και με ονομασία: DT_Abstract_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ., που να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 λέξεις κλειδιά (Keywords).
- Τη ΔΕ σε μορφή αρχείου .pdf, και με ονομασία: DT_M_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ.
- Poster με τα αποτελέσματα της (ΔΕ) σε μέγεθος Α3 στην Αγγλική γλώσσα και σε μορφή αρχείου .pdf με ονομασία: DT_Poster_Επώνυμο_Όνομα_Α.Μ.
- Εκτενή περίληψη δεκαπέντε (15) σελίδων στην Ελληνική Γλώσσα και Πίνακας με Επεξηγήσεις της Ορολογίας μόνον στην περίπτωση που η Διπλωματική Εργασία είναι γραμμένη στην Αγγλική γλώσσα.
- Αποδεικτικό Κατάθεσης Διπλωματικής Εργασίας στο Ιδρυματικό Αποθετήριο Νημερτής
Μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου, τα posters των ΔΕ αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Έλεγχος λογοκλοπής
Ο φοιτητής υποχρεούται να αναφέρει με τον ενδεδειγμένο τρόπο αν χρησιμοποίησε το έργο και τις απόψεις άλλων. Η αντιγραφή θεωρείται σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Λογοκλοπή θεωρείται η αντιγραφή εργασίας κάποιου άλλου, καθώς και η χρησιμοποίηση εργασίας άλλου – δημοσιευμένης ή μη – χωρίς τη δέουσα αναφορά. (Εσωτερικός Κανονισμός Πανεπιστημίου Πατρών, Ν. 5468/2023, τ. Β΄, Άρθρο 153).
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στο Τμήμα διενεργούνται εξετάσεις τρεις (3) φορές το χρόνο. Με τη λήξη του χειμερινού εξαμήνου (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), με τη λήξη του εαρινού εξαμήνου (Ιούνιος) και οι επαναληπτικές εξετάσεις (Σεπτέμβριος).
Οι επί διπλώματι φοιτητές έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και στις τρεις εξεταστικές περιόδους του έτους.
ΑΝΑΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝ. 8/20-12-2016)
ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ: ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2016-2017
Δικαίωμα για επανεξέταση μαθήματος με στόχο τη βελτίωση της βαθμολογίας έχουν οι φοιτητές μέχρι και το Δ΄ έτος και μόνο για τα μαθήματα του έτους τους και σε καμία περίπτωση για μαθήματα περασμένων ετών.
Οι φοιτητές του Ε΄ έτους και οι επί διπλώματι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα επανεξέτασης σε μαθήματα.
Οι αιτήσεις γίνονται προς τη Γραμματεία του Τμήματος είκοσι (20) μέρες μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου και έως το αργότερο μία εβδομάδα πριν την έναρξη της εξεταστικής Σεπτεμβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει καταθέσει προηγουμένως τη βαθμολογία του μαθήματος το μέλος ΔΕΠ. Τα μαθήματα εξετάζονται στην εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου.
Ο μέγιστος αριθμός μαθημάτων στα οποία μπορεί να εξεταστεί ο φοιτητής είναι έως 2 μαθήματα χειμερινού εξαμήνου και έως 2 μαθήματα εαρινού εξαμήνου. Για τα μαθήματα που έχουν εργαστήριο επαναλαμβάνεται μόνο η γραπτή εξέταση του μαθήματος και όχι τα εργαστήρια. Στα μαθήματα με αναγνώριση βαθμολογίας δεν επιτρέπεται αναβαθμολόγηση.
Μετά το τέλος της εξέτασης στην καρτέλα του φοιτητή εμφανίζονται και οι δύο βαθμοί και υπάρχει σχετικό σχόλιο ότι στο δίπλωμα υπολογίζεται ο μεγαλύτερος βαθμός.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Ο θεσμός της Πρακτικής Άσκησης (ΠΑ) υπάρχει στο Τμήμα και λειτουργεί τα τελευταία 18 χρόνια. Η οργάνωση της ΠΑ πραγματοποιείται από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης. Το Τμήμα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση του Πανεπιστημίου Πατρών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Η ΠΑ είναι θεσμοθετημένη στο Τμήμα μας από το Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 ως μάθημα επιλογής τους 8ου εξαμήνου το οποίο αντιστοιχεί σε 3 ECTS.
Η ΠΑ είναι συστηματική, χρηματοδοτούμενη και προαιρετική, διεξάγεται δε τους θερινούς μήνες Ιούλιο-Αύγουστο κάθε Ακαδημαϊκού έτους και απευθύνεται στους φοιτητές του Τμήματος από το 8ο εξάμηνο και άνω, με προτεραιότητα τους φοιτητές του 8ου εξαμήνου. Σε ετήσια βάση συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΠΑ περίπου 60–70 φοιτητές. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αλλάζει σύμφωνα με τις θέσεις που προσφέρονται από το πρόγραμμα. Το ενδιαφέρον των φοιτητών κινητοποιείται με παρεμβάσεις των διδασκόντων, σχετικό προωθητικό υλικό και από τη θετική γνώμη των φοιτητών οι οποίοι συμμετείχαν στην πρακτική άσκηση τα προηγούμενα έτη.
Στις αρχές του εαρινού εξαμήνου κάθε έτους ζητείται με ειδική προκήρυξη η υποβολή αιτήσεων – εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των φοιτητών με παράλληλη δήλωση της περιοχής την οποία επιθυμούν να κάνουν την πρακτική άσκηση. Ταυτόχρονα αρχίζει η αναζήτηση θέσεων ΠΑ σε όλη την Ελλάδα. Περί τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου του Ακαδημαϊκού έτους γίνεται η επιλογή των φοιτητών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ΠΑ και τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου γίνεται η συνάντηση των φοιτητών με τα μέλη της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης και γίνονται οι τοποθετήσεις στους φορείς/εταιρείες όπου θα γίνει η πρακτική τους άσκηση. Η πρακτική άσκηση είναι διάρκειας δύο μηνών και πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η ΠΑ είναι πλήρους απασχόλησης. Το μάθημα ΠΑ λαμβάνει βαθμό, συμμετέχει στη λήψη διπλώματος και αναγράφεται στο παράρτημα διπλώματος. Για το μάθημα της ΠΑς εκτός από τα Παραδοτέα που έχουν οριστεί από το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, έχει οριστεί ως επιπλέον παραδοτέο: Αναλυτική τεχνική έκθεση πεπραγμένων και ο φοιτητής παρουσιάζει την εμπειρία της ΠΑ σε ανοικτή συνάντηση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της, στην οποία συμμετέχουν κατ’ ελάχιστον τα μέλη της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης και οι πρακτικώς ασκηθέντες φοιτητές
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι φοιτητές από το 8ο εξάμηνο σπουδών και πάνω και εφόσον έχουν τη δυνατότητα δήλωσης του μαθήματος επιλογής σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
1) Ο αριθμός των οφειλόμενων μαθημάτων (50%).
2) Ο μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων (50%).
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με μοριοδότηση ακολουθώντας τον παρακάτω αλγόριθμο, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος (Συν. 14/23-1-2024) και έχει ως εξής:
(5-0,5*Αριθμός οφειλόμενων μαθημάτων)+ΜΟ/2.
Σημείωση:
- Σε περίπτωση ισοβαθμίας επιλέγεται ο φοιτητής που έχει εξεταστεί επιτυχώς στα περισσότερα μαθήματα μέχρι και το 7ο εξάμηνο σπουδών.
- Αν οι αιτούντες φοιτητές είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις ΠΑ, τότε προηγούνται οι φοιτητές που κανονικά φοιτούν στο 8ο εξάμηνο σπουδών. Αν οι διαθέσιμες θέσεις, δε καλυφθούν από φοιτητές 8ου εξαμήνου και εφόσον υπάρχουν αιτήσεις 5ετών φοιτητών, θα ελέγχεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ή όχι την ΠΑ σύμφωνα με τους κανονισμούς του προγράμματος Σπουδών.
- Σε περίπτωση αιτούντων φοιτητών με σοβαρές παθήσεις ή ΑμεΑ, η ανωτέρω μοριοδότηση δεν ισχύει και το Τμήμα θα φροντίσει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης εκτός συναγωνισμού, σε θέσεις που θα μπορούν να ανταποκριθούν.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι φοιτητές έχουν δικαίωμα ενστάσεως εντός 5 ημερών.
Οι ενστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Τμήματος (secretar@mech.upatras.gr) μέσα σε διάστημα 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των προσωρινών αποτελεσμάτων στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Πατρών και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών. Λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου και εξετάζονται από την Επιτροπή Ενστάσεων Πρακτικής, η οποία έχει ορισθεί από το Τμήμα. Στη συνέχεια, ακολουθεί η δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων συμμετοχής στην Πράξη, τηρώντας τα μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων. Ο τελικός πίνακας των επιλεγέντων φοιτητών εγκρίνεται τελικώς και από τη Συνέλευση του Τμήματος.
Η ΠΑ έχει ως βασική επιδίωξη να συνδέσει τη θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών με τις εφαρμογές και τη βιομηχανική πρακτική. Σχεδιασμός, ανάλυση, υπολογισμοί ενεργειακών συστημάτων, συντήρηση, αυτοματισμός, κατασκευές, μη καταστροφικός έλεγχος, κλπ. είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους επιδιώκεται η προώθηση εφαρμογής των γνώσεων του Μηχανολόγου και Αεροναυπηγού Μηχανικού. Το αποτέλεσμα είναι γενικά ικανοποιητικό, αν και πολλές φορές η σύνδεση γνώσεων-πράξης παρουσιάζει δυσκολίες. Όμως η έκθεση των φοιτητών μας σε καταστάσεις πραγματικής παραγωγής και λειτουργίας μηχανολογικών συστημάτων είναι εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη.
Ταυτόχρονα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων της πρακτικής άσκησης, του φορέα απασχόλησης και των υπευθύνων του Τμήματος. Για κάθε τοποθετούμενο φοιτητή ορίζεται επιβλέπων (μέλος ΔΕΠ του Τμήματος) ο οποίος έχει την ευθύνη της πρακτικής άσκησης. Η τελική έκθεση του φοιτητή σχετικά με την πρακτική του άσκηση κατατίθενται στον επιβλέποντα καθηγητή. Η προϋπόθεση την οποία θέτει το Τμήμα ώστε να συνεργαστεί με μία εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος πρακτικής άσκησης είναι η εταιρεία να απασχολεί Μηχανολόγο Μηχανικό (ΠΕ). Η παρακολούθηση και η υποστήριξη κάθε φοιτητή γίνεται από το υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος το οποίο ορίζεται αρμοδίως.
Συνήθως, η εξοικείωση των ασκούμενων με το περιβάλλον του φορέα είναι επιτυχής. Οι εταιρείες παρουσιάζουν τους διάφορους τομείς λειτουργίας τους, στους πρακτικά ασκούμενους κατά τις 2 πρώτες εβδομάδες της άσκησης και στη συνέχεια τους εντάσσουν σε ένα τομέα λειτουργίας τους. Μόνη εξαίρεση αποτελούν κάποιες ειδικές περιπτώσεις όπου δεν επιτυγχάνεται η εξοικείωση των φοιτητών και στις περιπτώσεις αυτές συνήθως δεν επαναλαμβάνεται η συνεργασία μεταξύ Τμήματος με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Ωστόσο υπάρχουν και δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα της ΠΑ, οι κυριότερες των οποίων συνοψίζονται ως εξής:
- Οι θέσεις πρακτικής άσκησης στην περιοχή είναι περιορισμένες.
- Ορισμένες επιχειρήσεις αποφεύγουν να δέχονται φοιτητές για πρακτική άσκηση.
- Η αμοιβή των φοιτητών που ασκούνται καθυστερεί αρκετά.
- Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην επίβλεψη των φοιτητών όταν οι τοποθετήσεις είναι σε μεγάλες αποστάσεις (ο έλεγχος γίνεται τηλεφωνικά και πραγματοποιούνται 1 ή 2 επισκέψεις στο χώρο πρακτικής άσκησης, ιδιαίτερα όταν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα).
Το αντικείμενο απασχόλησης κατά την πρακτική άσκηση μπορεί να συνδέεται με την εκπόνηση της Σπουδαστικής / Διπλωματικής εργασίας. Μέχρι τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις η πρακτική άσκηση ήταν προπομπός μιας Διπλωματικής εργασίας που ακολούθησε.
Έχει συζητηθεί η πρακτική άσκηση να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και να μπορεί να συνδεθεί στενότερα με τη Σπουδαστική και τη Διπλωματική εργασία.
Υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης της Πρακτικής Άσκησης και έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι δείκτες παρακολούθησης. Στο Παράρτημα της Ετήσιας Εσωτερικής Έκθεσης παρουσιάζονται οι φόρμες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Οι φόρμες αξιολόγησης συμπληρώνονται τόσο από τους φοιτητές, όσο και από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση.
Η επεξεργασία των ερωτηματολογίων τα οποία συμπληρώθηκαν από τις εταιρείες στις οποίες απασχολήθηκαν οι φοιτητές παρέχει χρήσιμα συμπεράσματα. Όσο αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά των εκπαιδευμένων φοιτητών στο πρόγραμμα θερινής απασχόλησης, οι εταιρείες έχουν πολύ έως πάρα πολύ καλή γνώμη για τους φοιτητές αυτούς σε μεγάλο ποσοστό. Οι εταιρείες δηλώνουν ότι κάτω από κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσαν σε μεγάλο ποσοστό να προσλάβουν μέρος των εκπαιδευμένων. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχές και θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στην απασχόληση των αποφοίτων του Τμήματος πέρα από την βιομηχανική εμπειρία που τους προσφέρει.
Ως αποτέλεσμα της ΠΑ δημιουργούνται ορισμένες ευκαιρίες για μελλοντική απασχόληση των διπλωματούχων του Τμήματός. Ειδικότερα εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση ένας αριθμός αποφοίτων (3-10) βρίσκει εργασία στις εταιρείες στις οποίες έκανε πρακτική άσκηση. Για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί ένα σταθερό δίκτυο διασύνδεσης του Τμήματος με παραγωγικούς φορείς οι οποίοι σταθερά προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης. Το δίκτυο αυτό παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών παραμένει δυναμικό. Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του δικτύου έχουν οι παλαιοί απόφοιτοι του Τμήματος και οι εταιρείες στις οποίες απασχολούνται.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ
ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ: 2014-2015 ΕΩΣ 2024-2025
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- 36 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (1ο-6ο Εξάμηνο)
- 2 (ΠΟΛ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 4 (ΞΓΛ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Προσοχή! Η ίδια σε όλα τα εξάμηνα)
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 3ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 4ο Εξάμηνο Σπουδών
- ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- 1 (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ στο 7ο Εξάμηνο
- 5 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ στο 7ο Εξάμηνο
- ΣΥΝΟΛΟ 14 (ΥΠΟ+ΕΠΙ+ΕΠΕ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (8ο-10ο Εξάμηνο)
- 4 τουλάχιστον (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (8ο-10ο Εξάμηνο)
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΕ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ στο 8ο Εξάμηνο
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΕ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ στο 9ο Εξάμηνο
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΕ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ στο 10ο Εξάμηνο
- ΣΥΝΟΛΟ ECTS ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΣΟ ΜΕ 300 ECTS
ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ: 2014-2015
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- 36 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (1ο-6ο Εξάμηνο)
- 2 (ΠΟΛ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 4 (ΞΓΛ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Προσοχή! Η ίδια σε όλα τα εξάμηνα)
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 3ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 4ο Εξάμηνο Σπουδών
- ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΣΥΝΟΛΟ 20 (ΥΠΟ+ΕΠΙ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 11 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 3 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΕΕ48, ΜΕΑ_ΑΜ24, ΜΕΑ_ΑΜ25, ΜΕΑ_ΑΜ33 στο 9ο Εξάμηνο
- 2 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΑΜ32, ΜΕΑ_ΑΜ23, ΜΕΑ_ΕΕ49, ΜΕΑ_ΑΜ17, ΜΕΑ_ΜΕ33 στο 10ο Εξάμηνο
- ΣΥΝΟΛΟ ECTS ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΣΟ ΜΕ 300 ECTS
ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ: 2015-2016 ΕΩΣ 2021-2022
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- 36 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (1ο-6ο Εξάμηνο)
- 2 (ΠΟΛ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 4 (ΞΓΛ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Προσοχή! Η ίδια σε όλα τα εξάμηνα)
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 3ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 4ο Εξάμηνο Σπουδών
- ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΣΥΝΟΛΟ 20 (ΥΠΟ+ΕΠΙ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 10 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΑΜ28, ΜΕΑ_ΑΜ25, ΜΕΑ_ΑΜ29 στο 7ο Εξάμηνο
- 2 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΑΜ99, ΜΕΑ_ΑΜ34, ΜΕΑ_ΑΜ31, ΜΕΑ_ΜΕ32, ΜΕΑ_ΜΕ33 στο 8ο Εξάμηνο
- 3 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΕΕ48, ΜΕΑ_ΑΜ24, ΜΕΑ_ΑΜ25, ΜΕΑ_ΑΜ33 στο 9ο Εξάμηνο
- 2 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΑΜ32, ΜΕΑ_ΑΜ23, ΜΕΑ_ΕΕ49, ΜΕΑ_ΑΜ17, ΜΕΑ_ΜΕ33 στο 10ο Εξάμηνο
- ΣΥΝΟΛΟ ECTS ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΣΟ ΜΕ 300 ECTS
ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ: 2022-2023 ΕΩΣ 2023-2024
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- 36 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (1ο-6ο Εξάμηνο)
- 2 (ΠΟΛ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 4 (ΞΓΛ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Προσοχή! Η ίδια σε όλα τα εξάμηνα)
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 3ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 4ο Εξάμηνο Σπουδών
- ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΣΥΝΟΛΟ 20 (ΥΠΟ+ΕΠΙ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 10 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΑΜ28, ΜΕΑ_ΑΜ25, ΜΕΑ_ΑΜ29 στο 7ο Εξάμηνο
- 2 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΑΜ99, ΜΕΑ_ΑΜ34, ΜΕΑ_ΑΜ31, ΜΕΑ_ΜΕ33 στο 8ο Εξάμηνο
- 3 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΕΕ48, ΜΕΑ_ΑΜ24, ΜΕΑ_ΑΜ25, ΜΕΑ_ΑΜ33 στο 9ο Εξάμηνο
- 2 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΑΜ32, ΜΕΑ_ΑΜ23, ΜΕΑ_ΕΕ49, ΜΕΑ_ΑΜ17, ΜΕΑ_ΜΕ33 στο 10ο Εξάμηνο
- ΣΥΝΟΛΟ ECTS ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΣΟ ΜΕ 300 ECTS
ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ: 2024-2025
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- 36 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (1ο-6ο Εξάμηνο)
- 2 (ΠΟΛ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 4 (ΞΓΛ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Προσοχή! Η ίδια σε όλα τα εξάμηνα)
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 3ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 4ο Εξάμηνο Σπουδών
- ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΣΥΝΟΛΟ 20 (ΥΠΟ+ΕΠΙ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 10 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΑΜ28, ΜΕΑ_ΑΜ25, ΜΕΑ_ΑΜ29 στο 7ο Εξάμηνο
- 2 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΑΜ99, ΜΕΑ_ΑΜ34, ΜΕΑ_ΑΜ31 στο 8ο Εξάμηνο
- 3 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΕΕ48, ΜΕΑ_ΑΜ24, ΜΕΑ_ΑΜ33 στο 9ο Εξάμηνο
- 2 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΑΜ32, ΜΕΑ_ΑΜ23, ΜΕΑ_ΕΕ49, ΜΕΑ_ΑΜ17, ΜΕΑ_ΜΕ33 στο 10ο Εξάμηνο
- ΣΥΝΟΛΟ ECTS ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΣΟ ΜΕ 300 ECTS
ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ: 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- 36 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (1ο-6ο Εξάμηνο)
- 2 (ΠΟΛ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 4 (ΞΓΛ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Προσοχή! Η ίδια σε όλα τα εξάμηνα)
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 3ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 4ο Εξάμηνο Σπουδών
- ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- 1 (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ στο 7ο Εξάμηνο
- 5 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ στο 7ο Εξάμηνο
- ΣΥΝΟΛΟ 14 (ΥΠΟ+ΕΠΙ+ΕΠΕ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (8ο-10ο Εξάμηνο)
- 4 τουλάχιστον (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (8ο-10ο Εξάμηνο)
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΕ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ στο 8ο Εξάμηνο
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΕ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ στο 9ο Εξάμηνο
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΕ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ στο 10ο Εξάμηνο
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- 36 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (1ο-6ο Εξάμηνο)
- 2 (ΠΟΛ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 4 (ΞΓΛ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Προσοχή! Η ίδια σε όλα τα εξάμηνα)
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 3ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 4ο Εξάμηνο Σπουδών
- ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΣΥΝΟΛΟ 20 (ΥΠΟ+ΕΠΙ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 12 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΕΕ11, ΜΕΑ_ΕΕ39, ΜΕΑ_ΕΕ48, ΜΕΑ_ΑΜ24 στο 7ο ή 9ο Εξάμηνο
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΕΕ49, ΜΕΑ_ΑΜ17 στο 8ο ή 10ο Εξάμηνο
ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ: 2010-2011
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- 36 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (1ο-6ο Εξάμηνο)
- 2 (ΠΟΛ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 4 (ΞΓΛ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Προσοχή! Η ίδια σε όλα τα εξάμηνα)
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 3ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 4ο Εξάμηνο Σπουδών
- ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- 1 (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ στο 7ο Εξάμηνο
- 5 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ στο 7ο Εξάμηνο
- ΣΥΝΟΛΟ 14 (ΥΠΟ+ΕΠΙ+ΕΠΕ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (8ο-10ο Εξάμηνο)
- 4 τουλάχιστον (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (8ο-10ο Εξάμηνο)
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΕ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ στο 9ο Εξάμηνο
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΕ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ στο 10ο Εξάμηνο
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- 36 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (1ο-6ο Εξάμηνο)
- 2 (ΠΟΛ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 4 (ΞΓΛ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Προσοχή! Η ίδια σε όλα τα εξάμηνα)
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 3ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 4ο Εξάμηνο Σπουδών
- ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΣΥΝΟΛΟ 20 (ΥΠΟ+ΕΠΙ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 12 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΕΕ11, ΜΕΑ_ΕΕ39, ΜΕΑ_ΕΕ48, ΜΕΑ_ΑΜ24 στο 7ο ή 9ο Εξάμηνο
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΕΕ49, ΜΕΑ_ΑΜ17 στο 8ο ή 10ο Εξάμηνο
ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ: 2009-2010 & ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- 36 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (1ο-6ο Εξάμηνο)
- 2 (ΠΟΛ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 4 (ΞΓΛ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Προσοχή! Η ίδια σε όλα τα εξάμηνα)
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 3ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 4ο Εξάμηνο Σπουδών
- ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- 1 (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ στο 7ο Εξάμηνο
- 5 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ στο 7ο Εξάμηνο
- ΣΥΝΟΛΟ 14 (ΥΠΟ+ΕΠΙ+ΕΠΕ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (8ο-10ο Εξάμηνο)
- 3 τουλάχιστον (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (8ο-10ο Εξάμηνο)
ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
- 36 (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (1ο-6ο Εξάμηνο)
- 2 (ΠΟΛ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 4 (ΞΓΛ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (Προσοχή! Η ίδια σε όλα τα εξάμηνα)
- 1 στο 1ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 2ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 3ο Εξάμηνο Σπουδών
- 1 στο 4ο Εξάμηνο Σπουδών
- ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΣΥΝΟΛΟ 20 (ΥΠΟ+ΕΠΙ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 12 τουλάχιστον (ΥΠΟ) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ (7ο-10ο Εξάμηνο)
- 1 τουλάχιστον (ΕΠΙ) ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ από τους κωδικούς ΜΕΑ_ΕΕ11, ΜΕΑ_ΕΕ39, ΜΕΑ_ΕΕ48, ΜΕΑ_ΑΜ24 στο 7ο ή 9ο Εξάμηνο
ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ
Ο βαθμός διπλώματος υπολογίζεται βάσει των Συντελεστών Βαρύτητας. Κάθε μάθημα έχει Διδακτικές Μονάδες που αντιστοιχούν σε Συντελεστές Βαρύτητας.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ | ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ |
5 ή 6 | 2 |
4 ή 5 | 1,5 |
2 ή 3 | 1 |
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ: 0 | 0 (Δεν υπολογίζονται στο Βαθμό Διπλώματος) |
Σπουδαστική Εργασία: 30 | 12 |
Διπλωματική Εργασία: 55 | 22 |
Ο προβιβάσιμος βαθμός που πετυχαίνει ο φοιτητής στην εξέταση του μαθήματος πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή βαρύτητας του μαθήματος. Στο τέλος προσθέτουμε τα αποτελέσματα όλων των μαθημάτων και το άθροισμά τους το διαιρούμε με το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που έχει συγκεντρώσει ο φοιτητής από τις επιλογές του. Το αποτέλεσμα είναι ο βαθμός διπλώματος του φοιτητή σε δεκαδικό αριθμό μέχρι 2 δεκαδικά ψηφία. Προσοχή! Ο βαθμός από τις Ξένες Γλώσσες και τα Προαιρετικά Μαθήματα δεν υπολογίζονται στο βαθμό διπλώματος.
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ERASMUS ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Η κινητικότητα των φοιτητών για πραγματοποίηση μέρους των σπουδών τους ή πρακτικής άσκησης σ’ ένα άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και σε τρίτες χώρες ενθαρρύνεται από το Τμήμα. Οι όροι και προϋποθέσεις για την κινητικότητα των φοιτητών καθώς και θέματα που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των φοιτητών που συμμετέχουν σε προγράμματα κινητικότητας αναφέρονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος και αναλυτικότερα στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Πατρών (http://www.upatras.gr/el/erasmus). Για την ενημέρωση των φοιτητών του Τμήματος σχετικά με τα προγράμματα κινητικότητας καθώς και τη βοήθειά τους στην επικοινωνία με τις σχετικές δομές του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα έχει ορίσει ως υπεύθυνους δύο μέλη ΔΕΠ.
Το σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων (ECTS) εφαρμόζεται από το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (ΦΕΚ τ.Β Αρ. 1466/13-8-2007). Ο αριθμός ECTS ανά μάθημα αναφέρεται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος, ενώ σε κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο αντιστοιχούν 30 ECTS. Για την αντιστοίχιση των μαθημάτων που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια, οι φοιτητές καταθέτουν στη Γραμματεία του Τμήματος αίτηση για αναγνώριση των μαθημάτων που εξετάστηκαν επιτυχώς στο συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο, η οποία συνοδεύεται από το Learning Agreement. Η αίτηση του φοιτητή διαβιβάζεται στο μέλος ΔΕΠ που διδάσκει το αντίστοιχο μάθημα στο Τμήμα μας. Ο καθηγητής ενημερώνει εγγράφως τη Γραμματεία αν το μάθημα έχει διδαχθεί επαρκώς και πρέπει να αναγνωριστεί. Η Συνέλευση του Τμήματος επικυρώνει την αναγνώριση του μαθήματος με το βαθμό του συνεργαζόμενου Πανεπιστημίου προσαρμοσμένο (αν χρειάζεται) στη δική μας βαθμολογική κλίμακα, με τα ECTS που έχει το μάθημα στο δικό μας πρόγραμμα σπουδών.